Studiu: Cum să te organizezi eficient atunci când lucrezi de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că unii dintre noi lucrează de acasă de mult timp, iar momentul întoarcerii la birou este incert, este important să ne creăm cel mai bun mediu de lucru posibil pentru a ne proteja sănătatea fizică şi pe cea mintală.

Un studiu pe tema telemuncii realizat pentru LG Electronics în Romania de Reveal Marketing Research a arătat care sunt provocările şi avantajele percepute de românii care lucrează de acasă în contextul actual, iar LG oferă sfaturi utile pentru creşterea confortului şi eficienţei, care te pot ajuta să lucrezi mai bine de acasă.

Suntem mai eficienţi, dar petrecem mai mult timp la job

În ceea ce priveşte avantajele resimţite când vine vorba de work from home, 48% dintre angajaţi apreciază faptul că nu mai petrec timp în trafic, 45% dintre ei se bucură de programul de lucru mai flexibil, iar 42% indică drept avantaj major faptul că pot petrece mai mult timp cu familia. Cu toate acestea, un sfert dintre români simt că nu au intimitate atunci când lucrează, iar 26% dintre ei spun că starea lor emoţională s-a înrăutăţit. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenţia încă din prima jumătate a anului asupra faptului că îngrijirea sănătăţii fizice şi psihice este esenţială. Este important să te ridici şi să te mişti puţin la fiecare jumătate de oră sau oră, să faci gimnastică şi să iei pauze scurte de la ecrane, pentru sănătatea vederii. Studiul arată că deşi 79% dintre români consideră că sunt la fel de eficienţi sau mai eficienţi decât atunci când lucrau de la birou, 44% dintre respondenţi au declarat că muncesc mai multe ore zilnic. Dacă eşti foarte prins în muncă, setează-ţi alarme pe telefon pentru a-ţi reaminti periodic să te mişti şi să te hidratezi.

Cum să îţi creezi un birou ergonomic acasă

Cu toate că pentru aproape jumătate dintre respondenţi telemunca oferă confort din anumite puncte de vedere, 56% dintre participanţii la studiu au indicat faptul că nu lucrează într-un mediu potrivit, nu au un birou sau un scaun confortabil, iar 36% dintre ei consideră că un monitor mai mare le-ar oferi o experienţă de muncă îmbunătăţită.

Conform studiului Reveal Marketing Research, aproape jumătate dintre români aleg să lucreze de pe canapea sau la masa din bucătărie. O poziţie incorectă în faţa laptopului poate fi o povară mare pentru corpul nostru – deşi cei mai mulţi dintre noi sunt conştienţi de acest lucru, tindem să uităm atunci când lucrăm din confortul casei noastre şi cedăm tentaţiei de a lucra de pe canapea. 

Locul unde alegi să lucrezi şi postura corporală pe care o adopţi sunt extrem de importante. Cea mai neinspirată soluţie este să te aşezi pe canapea cu laptopul în braţe. În schimb, foloseşte un scaun cu înălţimea, poziţia cotierei şi înclinarea spătarului pe cât posibil reglabile. Dacă vrei să îţi creezi un birou pentru munca de acasă pe termen lung, merită să investeşti într-un scaun de calitate, dar dacă trebuie să foloseşti un scaun obişnuit, îţi poţi îmbunătăţi confortul şi postura cu o pernă poziţionată pe şezutul scaunului.

Este corectă poziţia monitorului tău?

În situaţia ideală, ar trebui să ai un monitor şi o tastatură separate, iar pentru sănătatea coloanei vertebrale, ar fi bine să plasezi display-ul la nivelul ochilor. Dacă eşti nevoit să te uiţi prea sus sau prea jos atunci când lucrezi pe monitor, vei avea o poziţie care poate pune tensiune pe gât şi pe umeri.

Gaming-ul, un mediu esenţial pentru socializare în contextul actual

Faptul că petrecem considerabil mai mult timp decât înaintea pandemiei în casă poate avea o serie de efecte psihologice negative. Jocurile video pot oferi o experienţă comună reală, iar experţii spun că poate fi şi un instrument bun pentru minimizarea stărilor emoţionale negative cauzate de izolare, confirmarea venind din partea celor 86% dintre participanţii la studiu, care au spus că gaming-ul îi ajută să se relaxeze în această perioadă.

Gaming-ul oferă o modalitate rapidă şi uşor accesibilă de a te conecta cu o comunitate şi de a ne exercita spiritul competitiv. Prin intermediul jocurilor online putem rămâne în legătură cu prietenii, persoanele dragi şi chiar să ne facem cunoştinţe noi – pe unu din patru respondenţi gaming-ul l-a ajutat să menţină legătura cu prietenii în perioada pandemiei. 

Pentru început, nu trebuie să te gândeşti la o investiţie mare în ceea ce priveşte echipamentul. Pentru a te bucura de lumea gaming-ului, nu ai nevoie decât de un calculator de nivel mediu, un mouse pad, o tastatură, o pereche de căşti cu microfon şi o conexiune stabilă la internet. Ca începător, merită să alegi un monitor cu o diagonala de minim 24 inch şi rezolutie FullHD, de preferinţă un monitor IPS, pentru ca experienţa de gaming să fie cu adevărat imersivă. 

Cu toate că aceste sfaturi generale te pot ajuta să ai o experienţă de lucru mai plăcută şi mai sănătoasă, nu uita că nu este obligatoriu ca ele să se potrivească tuturor celor care lucrează de acasă. Testează-le şi ajustează-le în funcţie de nevoile tale, dar indiferent de ce alegi să incluzi în rutina ta, nu uita să ţii cont de sănătatea ta psihică şi fizică. 

Studiul a fost realizat în octombrie 2020, pe un eşantion de 600 de persoane cu vârsta peste 18 ani,  din mediul urban mare, care lucrează parţial sau integral de acasă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite