Studiu GfK: Românii cred că dobânzile la economii sunt prea mici, iar comisioanele la credite prea mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea românilor cred că dobânzile acordate de bănci pentru economii sunt prea mici, iar comisioanele la credite sunt prea ridicate, asta este concluzia unui studiu realizat în mediul urban de GfK România.

În prezent, depozitele populaţiei sunt garantate în limita a 50.000 de euro, iar acest plafon se va majora la 100.000 de euro începând cu data de 1 ianuarie 2011, transmite Mediafax.

Potrivit sondajului GfK, principalele instrumente de economisire şi investiţii utilizate sunt conturile de economii, depozitele la termen şi conturile curente, dar şi banii păstraţi în numerar (28%), consideraţi o metodă sigură şi familiară. Majoritatea respondenţilor au declarat că preferă economiile în lei, atât pentru că moneda naţională este cea în care se primeşte salariul sau pensia, cât şi pentru că valoarea banilor rămâne aceeaşi.

"În privinţa siguranţei economiilor depuse la bănci, părerile sunt împărţite. Mai mult de o treime din populaţia analizată se teme că aceste economii riscă să îşi piardă din valoare până la momentul retragerii, dar aproape la fel de mulţi sunt în dezacord cu această idee. De asemenea, 31% se tem că îşi pot pierde cu totul banii depuşi la o bancă, iar 38% nu percep acest pericol", a transmis Fondulul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, care de altfel a şi a comandat studiul GfK România.

"Studiul GfK arată că doar 5% din cei intervievaţi sunt foarte bine informaţi cu privire la situaţia financiară a băncilor, aceeaşi pondere revenind şi celor care sunt la curent cu ofertele de produse de economisire. Totuşi, chiar şi în rândul persoanelor care au economii, o proporţie semnificativă se consideră neinformată: 42% sunt destul de puţin sau foarte puţin informaţi în legătură cu situaţia financiară a băncilor, iar 40% în legătură cu oferta de produse bancare", se anunţă un comunicat al Fondulul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Din cauza scăderii veniturilor sau a creşterii cheltuielilor, numărul celor care au făcut economii în 2010 e mai mic cu o treime, comparativ cu anul trecut.

Un sfert dintre cei care au economisit în 2010 vor să economisească mai mult anul viitor. Motivele sunt împărţite: fie pentru că sunt îngrijoraţi cu privire la viitorul lor, fie pentru că estimează o creştere a veniturilor. Un procent mai scăzut (13%) dintre cei care nu au economisit în 2010 au de gând să facă economii în 2011.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.228 de subiecţi, cu vârsta peste 18 ani, care locuiesc în mediul urban şi care utilizează cel puţin un instrument financiar-bancar. Eroarea maximă este de plus-minus 2,83%, la un nivel de încredere de 95%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite