STUDIU Cum poate deveni România un jucător important în producţia cinematografică la nivel european

STUDIU Cum poate deveni România un jucător important în producţia cinematografică la nivel european

Activităţile de filmări pot aduce României avantaje nebănuite

România ar putea deveni una dintre destinaţiile preferate la nivel european pentru producţia de film dacă la nivel naţional s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografică similare celor aplicate în alte state membre UE din Europa Centrală şi de Est, arată un studiu al companiei de consultanţă financiară PwC România.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, cifra de afaceri anuală cumulată din industria de film din România este de aproximativ 53 de milioane de euro, din care peste 80% a fost generată de producţii străine turnate în România.

Sectorul angajează direct între 650 şi 750 de persoane şi plăteşte impozite de aproximativ 5 milioane de euro anual la bugetul de stat.

De asemenea, sectorul are un efect de multiplicare semnificativ în ansamblul economiei, generând venituri suplimentare de 149 de milioane de euro în sectoarele care deservesc industria cinematografică.

Prin urmare, studiul PwC estimează impactul total al industriei cinematografice în România la aproximativ 200 de milioane de euro, între 1.600 şi 1.800 de locuri de muncă create şi taxe şi impozite plătite de până la 22 de milioane de euro.

Stagnare pe un potenţial uriaş

„Deşi România beneficiază de o infrastructură de film comparabilă cu cea din pieţele dezvoltate din Europa, de cineaşti de valoare, recunoscuţi şi premiaţi la nivel internaţional, ca şi de destinaţii de filmare foarte ofertante - ceea ce ne-a ajutat sa atragem câteva producţii cu rezonanţă la nivel internaţional, industria de film în ansamblul ei este într-o relativă stagnare în ultimii ani.
Costurile totale pentru producţia filmelor în România sunt competitive, dar diferenţa faţă de alte ţări din regiune (estimată la 3-5%) nu este suficient de mare încât să compenseze lipsa facilităţilor fiscale pe care majoritatea ţărilor din regiune le oferă”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanţă pentru Management, PwC România, unul dintre autorii studiului.

Ce se întâmplă în UE

Măsurile de sprijin implementate de alte ţări din regiune încă din momentul adoptării Comunicării privind Cinematografia din 2001 la nivelul UE au ajutat valoarea producţiilor străine de film să crească rapid.

De exemplu, în Cehia sectorul a atins valoarea de 260 de milioane de euro, iar în Ungaria sectorul a crescut de aproximativ 7-8 ori, atingând o valoare de 230 de milioane de euro.

Se estimează că ajutorul pentru cinematografie acordat de toate statele membre ale Uniunii Europene este de până la 3 miliarde de euro pe an.

Ce ajutor poate da statul român

„O schemă de ajutor de stat, similară cu cea implementată cu succes pentru alte sectoare economice, ar putea contribui la dezvoltarea susţinută a sectorului.
Din estimările noastre, industria producţiei de film străin din România poate creşte de până la 7 ori, ajungând la o valoare de aproape 350 de milioane de euro şi un impact total agregat de până la 1,4 miliarde de euro, peste 5.600 de locuri de muncă şi impozite şi taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an.
La acestea s-ar adăuga şi beneficii indirecte de promovare a ţării pe plan extern şi de dezvoltare a turismului”, a adăugat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Dacă s-ar aplica o astfel de schemă de ajutor de stat, se estimează că la bugetul de stat se vor genera venituri de până la patru ori mai mari decât suma acordată ca subvenţie şi care este estimată a fi până la 35 de milioane de euro pe an (plătiţi doar în cazul în care sunt atrase în România producţii de film relevante şi eligibile).

Firmele din reţeaua PwC formează o reţea prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 208.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările