Statul vrea ca ţăranii să îşi declare singuri producţia de ţuică pentru a fi accizaţi mai bine

Statul vrea ca ţăranii să îşi declare singuri producţia de ţuică pentru a fi accizaţi mai bine

Acciza trebuie plătită la 25 de zile după ce s-a terminat producţia

Statul va renunţa la obligativitatea sigiliului pus pe alambicul de ţuică, dar va pasa responsabilitatea înregistrării producţiei pe seama ţăranului, printr-o declaraţie pe proprie răspundere.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială şi au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalaţii pe toată perioada de nefuncţionare. Atunci când se intenţionează să fie produse ţuică şi rachiuri din recolta proprie, se solicită în scris autorităţii vamale desigilarea instalaţiei, iar în prima zi lucrătoare după expirarea perioadei de funcţionare a instalaţiei, autoritatea trebuie să resigileze alambicul şi să calculeze acciza datorată, în funcţie de producţie.
 
Aceste proceduri presupun ca un reprezentant al autorităţii vamale să se deplaseze până la respectiva gospodărie pentru a pune/scoate sigiliul şi a-l informa pe proprietar cât anume are de plată ca acciză.
 
Sistemul actual va fi însă modificat de Guvern, conform unui proiect citat de Mediafax.
 
Obligaţia măsurării concentraţiei de alcool
 
Astfel, regula conform căreia instalaţiile de producţie deţinute de către gospodăriile individuale înregistrate poartă obligatoriu sigiliile aplicate de către autoritatea vamală teritorială, pe toată perioada de nefuncţionare, va fi abrogată, iar proprietarul va fi obligat să anunţe singur, pe proprie răspundere, cantităţile de produse obţinute, în termen de 3 zile de la finalizarea procesului de producţie.
 
De asemenea, atunci când într-o gospodărie individuală se intenţionează să fie produse ţuică şi rachiuri din recolta proprie nu va mai fi solicitat autorităţii vamale desigilarea instalaţiei, în condiţiile în care acest sistem al sigiliului va fi desfiinţat, ci proprietarul va trebui să îşi notifice în scris intenţia, menţionând cantitatea şi tipul de materie primă ce urmează să fie prelucrate, perioada în care instalaţia va funcţiona, precum şi cantitatea de produs estimată să fie obţinută. În acest caz, producătorul trebuie să deţină şi mijloacele legale necesare pentru măsurarea cantităţii şi a concentraţiei alcoolice a produselor obţinute.
 
În acelaşi timp, în termen de trei zile lucrătoare de la expirarea perioadei declarate de funcţionare a instalaţiei de producţie de ţuică şi rachiuri, proprietarul gospodăriei individuale va fi obligat să solicite singur autorităţii vamale teritoriale calculul accizei datorate. Acciza va deveni exigibilă la momentul finalizării procesului de producţie, iar termenul de plată este până la 25 a lunii imediat următoare celei în care acciza a devenit exigibilă.
 
Conform legii, pentru ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumului propriu al unei gospodării individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 50 de litri de produs/an cu concentraţia alcoolică de 100% în volum, nivelul accizei datorate reprezintă 50% din cota standard a accizei aplicate alcoolului etilic, respectiv 500 euro/100 de litri de alcool pur.
 
Mai puteţi citi:
 
Noua metodă de calcul al accizelor, aplicată de la 1 ianuarie 2014, a determinat, pe lângă scumpirea carburanţilor încă din prima zi a anului, şi creşterea preţului la ţigări. De altfel, sunt aşteptate scumpiri pentru toate produsele accizabile.
 
În prima zi a anului 2014 intră în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri, măriri de salarii, deschideri pe piaţa UE pentru companii şi salariaţi şi introduc un nou sistem de taxare.
 
FMI cere compensarea veniturilor nerealizate din cauza amânării accizei suplimentare pe benzină şi motorină. În replică, Victor Ponta spune că va lua bani de la Preşedinţie şi dintr-o rectificare aplicată abia la vară.
 
Renunţarea la acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va costa statul român 600 de milioane de lei dacă se va aplica până în luna martie, sau 2,6 miliarde de lei pe an dacă măsura nu va fi introdusă niciodată. Însă cea mai mare parte a acestei sume va fi compensată de „taxa pe stâlp“, pentru care se va strânge o sumă mult mai mare decât se prevedea iniţial.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: