Statul suprataxează munca pentru protecţie socială

Firmele şi angajaţii români plătesc cel mai mare număr de taxe şi impozite din UE şi petrec peste 200 de ore pe an la ghişeu. Productivitatea românilor este cel mai taxată din blocul comunitar. Cu toate acestea, sistemele de protecţie socială înregistrează un deficit cronic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Firmele şi angajaţii români plătesc 113 taxe şi impozite pe an, cel mai mult din UE, în 202 ore, arată un raport al PricewaterhouseCoopers şi al Băncii Mondiale. Ceea ce înseamnă că un contribuabil trebuie să stea la ghişeu, non-stop, aproape nouă zile pe an până îşi achită toate dările. Din totalul taxelor şi impozitelor, cele pe muncă sunt în proporţie covârşitoare.

Fiscul a încasat „ din greşeală” 8 milioane de lei

Românii dau jumătate din venituri pe taxe

Impozitul forfetar, spaima vedetelor

Gaura de 50 de milioane de euro, o scăpare!

Experţii fiscali spun că sistemul trebuie reformat, sau riscă să intre în colaps. „Când ai patru milioane de contribuabili care susţin 20 de milioane de beneficiari, suprataxarea muncii este prima greşeală pe care o fac autorităţile", spune avocatul Gabriel Biriş.

La rândul său, expertul fiscal Emilian Duca arată că cele mai împovărătoare sunt contribuţiile de asigurări sociale. „Când statul a majorat cotele de contribuţii - ultima oară în ianuarie 2009 - toată lumea a început, din nou, să fugă de plata acestora. Astfel, asigurările sociale de stat înregistrează un deficit cronic", explică Duca. Acesta precizează că în aceeaşi situaţie se află şi asigurările sociale de sănătate, dar şi cele pentru şomaj. Finanţarea acestor sisteme de protecţie socială se face din fondurile colectate prin plata contribuţiilor de către salariaţi şi angajatori.

„Nivelul contribuţiilor sociale este cauza principală a supraimpozitării muncii, ceea ce a determinat fuga masei impozabile în economia subterană", precizează Duca.

Şmecherii convenabile

Potrivit lui Biriş, mediul de afaceri tolerează nivelul taxării impus de stat. „Nu ne plângem că suprataxăm munca fiindcă există tot felul de şmecherii. Aproape 700.000 de oameni se află în alte sisteme de plată decât cele organizate de stat", spune Biriş.

Astfel, la patru milioane de contribuabili, România are 600.000 de PFA-uri (persoane fizice autorizate). Peste 60.000 de persoane încasează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, iar alte 70.000 - venituri din profesii liberale.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările