Statul român vrea să împrumute în acest an cel puţin un miliard de euro de pe pieţele externe

Statul român vrea să împrumute în acest an cel puţin un miliard de euro de pe pieţele externe

Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari FOTO Adevărul

România intenţionează să vândă obligaţiuni pe piaţa externă pentru a doua oară în acest an, pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat ministrul pentru Buget Liviu Voinea, care anticipează că oferta va atrage cel puţin un miliard de euro, în monedă europeană, transmite Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2019 a atins joi la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% înregistrat în luna mai. 
 
„Vom realiza emisiunea în acest an pentru că face parte din strategia noastră multi-anuală, dar nu suntem presaţi să o facem astăzi sau mâine. Vom găsi cea mai bună fereastră de oportunitate“, a spus Voinea într-un interviu acordat în Polonia agenţiei Bloomberg.
 
Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a urcat joi cu 0,06 puncte procentuale, la 5,32%.
 
Guvernul va aştepta probabil să semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creşte încrederea investitorilor, înainte de a face vânzarea de obligaţiuni, a spus Vlad Muscalu, economist şef la ING Bank România.
 
Voinea a declarat joi că board-ul FMI va discuta acordul preventiv destinat Romniei în ultimele 10 zile ale lunii septembrie. Împrumutul de 4 miliarde de euro va fi suportat în mod egal de FMI şi UE. Comisia Europeană va aproba probabil acordul pe doi ani pe 15 octombrie, în timpul întâlnirii Ecofin, a arătat ministrul.
 
Acordul de finanţare va fi al treilea consecutiv pentru România şi cel mai mic după 2009, când ţara a obţinut un împrumut de 20 de miliarde de euro.
 
"Aşteaptă probabil să semneze acordul preventiv cu FMI în speranţa unei reacţii favorabile a pieţei, dar cred că greşesc să mizeze pe asta. Ministerul a rămas în urmă cu programul emisiunilor pe piaţa locală, astfel că va fi dificil să evite această emisiune", a arătat Muscalu.
 
Până la sfârşitul lunii august, Ministerul de Finanţe a vândut pe piaţa locală obligaţiuni de 31 de miliarde de lei. În primele nouă luni, ar putea să fie atrase circa 35 de miliarde de lei, sub ţinta anuală de 49 de miliarde de lei prevăzută în strategie Ministerului de Finanţe pentru 2013, potrivit estimărilor ING.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările