Statul român are de recuperat 3,26 milioane de euro dintr-un litigiu privind lucrări din fonduri europene

Statul român are de recuperat 3,26 milioane de euro dintr-un litigiu privind lucrări din fonduri europene

Instanţa a obligat compania PWT să plătească statului 3,26 milioane de euro plus dobânda legală

Statul român are de recuperat 3,26 milioane de euro de la o companie germană cu care a încheiat un contract în 2004 pentru reabilitatea staţiei de tratare a apelor uzate din Timişoara, în urma unui litigiu câştigat la Curtea de Internaţională de Arbitraj.

Compania germană PWT Wasser und ABWasserTechnik a chemat în instanţă Ministerul Finanţelor Publice, Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (OPCP), care s-a transformat ulterior în Ministerul Fondurilor Europene - Direcţia Generală Mecanisme şi Instrumente Financiare Nerambursabile, solicitând Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ extiderea perioadei de execuţie a contractului cu 35,8 luni şi obligarea OPCP la plata a 18,12 milioane de euro, sumă care reprezenta costurile aferente prelungirii perioadei de execuţie, potrivit Mediafax.
 
„OPCP a formulat cerere reconvenţională, solicitând plata de penalităţi pentru întârzierea în executarea contractului, precum şi restituirea de către PWT a sumei de 3.266.298 euro plus dobânda legală, reprezentând suma determinată în procedura prearbitrală (DAB) în favoarea PWT, achitată de OPCP subsecvent pronunţării deciziei DAB“, se arată într-un comunicat al firmei de avocatură Boştină şi Asociaţii, care a reprezentat statul român în acest litigiu.
 
Tribunalul arbitral a decis, la 12 august, că solicitarea firmei germane este neîntemeiată atât pentru plata de 18 milioane de euro, cât şi pentru extinderea perioadei de execuţie.
 
Totodată, instanţa a obligat compania să plătească statului 3,26 milioane euro plus dobânda legală, calculată conform legii române, de la data comunicării hotărârii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: