Statul se face luntre şi punte pentru bănci: Guvernul se obligă să ia măsuri dacă instanţa care judecă clauzele abuzive afectează stabilitatea financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) că va găsi soluţii alternative, dacă instanţele specializate în judecarea proceselor în care sunt denunţate clauzele abuzive din contractele de servicii, inclusiv credite, nu vor reuşi să evite ameninţările pentru stabilitatea financiară.

„Dacă noua structură instituţională a acestei instanţe specializate nu va avea succes în evitarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare, ne vom consulta pe larg cu toate părţile implicate, precum şi cu FMI şi CE, pentru a găsi soluţii alternative“, se arată în scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, potrivit Mediafax.

Judecători instruiţi, aplicare „armonizată“

Guvernul se va asigura că noua instanţă specializată în astfel de procese va fi rapid pregătită să funcţioneze, inclusiv cu alocări bugetare, şi că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea „armonizată“ a prevederilor legale, inclusiv prin pregătirea judecătorilor.

„Pentru a evita riscuri la adresa stabilităţii financiare generate de noile prevederi privind clauzele abuzive din legea de implementare a codului de procedură civilă (care a intrat în vigoare de la 1 octombrie), ne vom asigura că noua instanţă specializată va fi înfiinţată rapid (inclusiv cu alocările necesare de la buget pentru sediu şi personalul suplimentar - judecători şi funcţionari) şi va lua toate măsurile necesare pentru a asigura o aplicare armonizată a acestor prevederi, cum ar fi instruirea judecătorilor“, se spune în document.

Posibilitatea de denunţare colectivă a clauzelor abuzive a intrat în vigoare de la 1 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că procesele privind clauzele abuzive vor fi judecate de trei sau patru instanţe specializate, printre altele la Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Miză de un miliard de euro

Codul de procedură civilă oferă posibilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) sau asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să denunţe în instanţă clauzele abuzive şi să le elimine din toate contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare.

Miza proceselor colective o constituie faptul că băncile vor fi obligate să modifice toate contractele de creditare ce conţin clauzele care vor fi considerate abuzive în instanţă. 

În luna iunie, Banca Naţională a României (BNR) a anunţat Guvernul că băncile ar putea avea pierderi de 5 miliarde de lei din introducerea proceselor colective.

Reprezentanţii FMI vor ca instanţele să nu dea verdicte „retroactive“, care să modifice termenii înţelegerii iniţiale. Problema e că legislaţia europeană specifică faptul că o clauză abuzivă se elimină nu se înlocuieşte cu altceva. Or, acest lucru înseamnă schimbări dramatice. În România a existat deja un caz al unui consumator care a reuşit reducerea dobânzii de la 11% pe an la 2% pe an.

Pe aceeaşi temă:

O nouă victorie a unui client împotriva unei bănci: a obţinut reducerea dobânzii de la peste 11% pe an la mai puţin de 2% pentru un credit imobiliar în euro

Un sucevean care s-a adresat Protecţiei Consumatorului, reclamând dobânzile prea mari calculate de bancă pentru un credit de 200.000 de euro, a obţinut reducerea dobânzii, totodată unitatea bancară fiind amendată cu 5.000 de lei, potrivit Mediafax.

Nica, ANPC: Problema mare cu clauzele abuzive nu e neapărat la bănci; la IFN, cooperative şi CAR e nenorocire

Cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la instituţiile financiare nebancare, coopertaivele de credit şi organizaţiile tip CAR, unde e „nenorocire“, a declarat Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

UPDATE Bogdan Nica, ANPC: Există cel puţin trei bănci care încearcă să ascundă lucruri în contractele de credite. Instituţia are procese cu toate băncile

În acest moment există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe despre competiţie.

Denunţarea clauzelor abuzive va putea fi realizată de la 1 octombrie. Guvernul a respins proiectul de ordonanţă care amâna din nou intrarea în vigoare

Guvernul a respins proiectul ordonanţei de urgenţă prin care Ministerul Justiţiei propunea din nou amânarea posibilităţii de denunţare a clauzelor abuzive din contracte, astfel că prevederea va intra în vigoare de la 1 octombrie. Premierul Victor Ponta a confirmat că nu va mai fi nicio amânare.

O clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină. Cum demontează Ministerul Justiţiei solicitările băncilor aflate "cu musca pe căciulă"

Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor.

Schimbare de atitudine: BNR susţine despăgubirile pentru clauzele abuzive

Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) recunosc, pentru prima dată, dreptul clienţilor păgubiţi de bănci de a cere despăgubiri pentru clauzele abuzive inserate în contractele de credit ale acestora.

Moţiu, Ministerul Justiţiei: „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu doreşte să judece procesele colective pe clauze abuzive“

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu doreşte să preia procesele colective privind clauzele abuzive din contractele de credit, iar o soluţie ar putea fi Tribunalul Comercial, a declarat Florin Moţiu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, care nu exclude o nouă amânarea a legiferării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite