Statul ia la puricat distribuitorii de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica cere, într-o serie de procese derulate la Curtea Internaţională de la Paris, între 1,5 şi 2 miliarde de euro de la Enel, CEZ şi E.ON, pentru nerespectarea contractelor de privatizare   FOTO: Adevărul
Electrica cere, într-o serie de procese derulate la Curtea Internaţională de la Paris, între 1,5 şi 2 miliarde de euro de la Enel, CEZ şi E.ON, pentru nerespectarea contractelor de privatizare   FOTO: Adevărul

„Transformatorul 2.0“ revine în prim-plan într-un mod inedit: distribuitorii de electricitate sunt acuzaţi că au adus în România transformatoare şi echipamente proaste, la mâna a doua, care au fost trecute în scripte ca şi cum ar fi fost noi, şi, astfel, fiecare român a fost păgubit prin preţul plătit la energie.

Această acuzaţie a fost făcută de către Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. „Ne-am aşteptat ca după privatizare calitatea serviciilor să crească. Cele mai multe plângeri le avem de la companii private. E timpul ca  aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei electrice. Sigur, exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar aceste lucruri nu trebuie făcute în detrimentul consumatorilor“, a afirmat ministrul, în cadrul unui forum de energie. 

În România, Enel deţine trei filiale de distribuţie, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, nemţii de la E.ON au cumpărat distribuţia din zona Moldovei, iar CEZ operează în Oltenia.

Niţă a dat ca exemplu importul de transformatoare folosite în Italia, care sunt aduse aici şi „trecute ca şi cum ar fi noi“. Trebuie menţionat că toate investiţiile realizate în sectorul de distribuţie sunt recunoscute în tarife de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), astfel că, indirect, acestea au fost plătite de către fiecare român racordat la reţea. Legea energiei va fi modificată astfel încât toate produsele destinate sistemului energetic să fie omologate în România, a mai spus Niţă.

Procese la Paris 

Oficialul a adăugat că în acest moment Electrica se judecă la Curtea Internaţională de la Paris cu Enel, E.ON şi CEZ din cauza investiţiilor nerealizate şi a faptului că nu au fost respectate contractele de privatizare. 

Electrica are pretenţii care totalizează 1,5 – 2 miliarde de euro de la companiile care au achiziţionat distribuţii de la stat, declara în luna iulie Gabriel Dumitraşcu, director al Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului de Energie.

Acestea sunt evidenţiate în raportul Curţii de Conturi pe 2011, publicat anul trecut. Raportul menţionează că Enel Muntenia Sud nu a respectat prevederea ca Adunarea Generală a Acţionarilor sau Consiliul de Administraţie să aprobe sau să respingă încheierea de contracte cu alte societăţi afiliate. De asemenea, „achiziţiile de active“ trebuiau realizate prin licitaţie deschisă sau licitaţie restrânsă. La E.ON Moldova s-a constatat „ajustarea“ planului de investişii fără acceptul scris al Electrica, iar la CEZ Oltenia nu s-au realizat întotdeauna volumul cheltuielilor totale asumate.

Întrebat dacă există posibilitatea ca aceste societăţi de distribuţie să se întoarcă la stat, Niţă a spus că „totdeauna există riscuri“. Până la închiderea ediţiei, niciuna dintre cele trei mari societăţi private de distribuţie nu a răspuns solicitării „Adevărul” de formulare a unui punct de vedere. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite