Staţiunile balneo din România au nevoie de investiţii de peste un miliard de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunile balneoclimaterice din România necesită investiţii de peste un miliard de euro, bani care ar putea proveni atât din sectorul privat, cât şi de la bugetul de stat, a declarat luni Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

„Necesarul efectiv la nivelul întregii ţări depăşeşte un miliard de euro. Pentru că este vorba de un efort investiţional uriaş de refacere a structurilor vechi istorice, care nu înseamnă neapărat un hotel, înseamnă un cazino, locuri de agrement, alei de promenadă, fanfare. Deci pe de o parte restaurarea lucrurilor vechi care au fost, pe de altă parte dotarea cu stabilimente de spa şi wellness conform cerinţelor actuale“, a afirmat Nicu Rădulescu, care este totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Staţiunilor Balneare (ESPA).

El spune că trebuie luate măsuri în zonele unde sunt izvoare, fiind necesare investiţii masive la nivel naţional.

„Vârful de lance rămâne Băile Herculane, unde trebuie să se investească foarte mult (staţiunea balneo care atrăgea cel mai mare număr de turişti - n.r.). Ce s-a făcut acolo, două-trei hoteluri şi tot cu membrii noştri, este insuficient. E cea mai veche staţiune din România, are peste 2.000 de ani ca atestare documentară“, a punctat preşedintele OPTBR.

Rădulescu apreciază că banii trebuie să vină din sectorul privat, dar şi de la bugetul de stat.

„Banii ar putea veni din fonduri europene, surse proprii, de la bugetele consiliilor locale şi judeţene. Şi este necesar să se întindă pe o perioadă mai mare de timp. Surse se pot atrage şi din piaţa de capital. Dar aici investitorul trebuie să vadă că ai resurse. Este un volum uriaş de investiţii ce trebuie realizate în staţiunile balneo. Ca să îl putem comensura exact, va trebui să lucrăm cu Asociaţia Primarilor“, spune reprezentantul patronilor din turismul balnear.

Compania de turism balnear Tuşnad SA, al cărei Consiliul de Administraţiei este condus de Rădulescu din poziţia de preşedinte, a debutat luni pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, transferându-se de pe piaţa Rasdaq.

Tuşnad SA are capital integral românesc, având ca acţionar majoritar SIF Transilvania (SIF 3).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite