Standard&Poor’s menţine ratingurile României la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ratingurile României sunt menţinute la nivelul BBB-/ A-3, cu perspectivă stabilă FOTO AP
Ratingurile României sunt menţinute la nivelul BBB-/ A-3, cu perspectivă stabilă FOTO AP

Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă, dar consideră că problemele legate de politica vor rămâne ridicate înainte de alegerile din noiembrie.

Ratingurile României sunt susţinute de nivelul moderat al datoriilor şi de perspectivele destul de solide de creştere economică, dar sunt constrânse de nivelul scăzut al PIB pe cap de locuitor (estimat la 9.300 dolari în 2016) comparativ cu statele din regiune, politica fiscală prociclică şi guvernanţa slabă, cu toate că în ultimii ani au fost făcute eforturi importante pentru reducerea corupţiei, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de News.ro.

În ceea ce priveşte perspectiva stabilă asociată ratingului de ţară atribuit României, S&P precizează că aceasta reflectă un echilibru între probabilitatea adâncirii deficitului pe de o parte şi nivelul modest al datoriei guvernamentale şi externe, pe de altă parte.

„Am putea creşte ratingurile României dacă procesul de consolidare fiscală continuă, restructurarea întreprinderilor de stat va fi implementată cu succes, iar datoria guvernamentală netă va fi cu fermitate pe o traiectorie descendentă“, arată agenţia Standard&Poor's, citată de Agerpres.

În 2015, România a înregistrat o creştere economică că 3,7%, susţinută de cererea internă. Reducerile de TVA şi majorările multiple de salarii au favorizat consumul privat, parţial în detrimentul investiţiilor publice, atată News.ro.

„În pofida îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene în 2015, estimăm că investiţiile din 2016 încă vor fi cu circa 10% sub nivelul de dinainte de criza financiară globală din 2008“, potrivit S&P.

Body

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite