Specialiştii: Proiectele de energie solară au fost realizate haotic. Vom ajunge să producem mai mult decât consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele de energie solară au fost realizate în mod haotic, iar în curând vom ajunge să producem mai mult decât se consumăm, sunt de părere specialiștii din domeniu care au participat la un eveniment organizat de "Forbes România", o revistă editată de Adevărul Holding.

„Proiectele solare s-au făcut haotic. Fiecare persoană care a avut pâmânt și a mai avut și ceva banii a demarat un astfel de proiecte, cu intenția de a vinde", a declarat Cristian Lungu, reprezentant al EoSol Design.

El a mai spus că în prezent proiectele existente au ajuns să producă 1.514 de megawați(MW), iar aceaste cantități colosale de energie sunt greu de încorporat în sistemul de distribuție. "Trebuie stopată această dezvoltare haotică, se va ajunge să se producă mai multă energie decât se consumă", a mai spus Lungu.

Şi Adrian Borotea, corporate affairs director CEZ România, susţine că vom avea mai multă energie de cât vom avea nevoie.

Ce probleme există pe această piaţă

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) principalul pericol vine din instabilitatea legislativă şi lipsa unei predictibilităţi în domeniu. „Dacă vorbim de instabilitatea legislativă vă pot spune că noi chiar am sperat după ce am purtat discuţii cu Comisia Europeană că se va reglemanta acest domeniu. Au apărut însă noi legi", a explicat Zoltan Nagy, director general al Direcţiei de Reglementare în domeniul Eficienţei Energetice (DREE) din cadrul ANRE.

El a mai spus că foarte mulţi investitori se bazau pe finanţări de la bănci şi de la fonduri de investiţii, iar noua legislaţie care prevede că toate tranzacţiile pe piaţa de energie se fac centralizat şi au obligat toată piaţa să se îndrepte către un singur operator, adică OPCOM.

Momentan există avize de racordare emise pentru centrale fotovoltaice în jur de 1.500 de MW din care peste 500 au deja contracte de racordare. La ANRE au fost trimise autorizaţii de înfiinţare pentru aproximativ 50 de MW şi licenţe sunt pentru mai puţin de 5 MW. de peste 500 MW până la sfârşitul anului viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite