Spania: Mierea importată din România ar fi, de fapt, din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

O asociaţie a fermierilor din Spania acuză faptul că mierea românească importată în magazinele din Spania ar fi de fapt chinezească, informează Digi 24. Amestecul mierii româneşti cu una mai ieftină creşte profitul producătorilor, spun aceştia. Ceea ce nu este ilegal, potrivit legislaţiei europene, dar trebuie specificat pe etichetă.

„Cunosc toate firmele procesatoare din România, lucrez pe piaţă de 30 de ani, ştiu ce înseamnă amestecarea mierii. Îţi trebuie utilaje de procesare. Nu se amestecă nici de la doi apicultori mierea foarte uşor fără să ai o temperatură de 25 de grade. Din punct de vedere financiar, nu este rentabil”, susţine Victor Mateş, producător de miere.

Producătorii ar profita de existenţa unei portiţe legislative potrivit căreia amestecul de produse nu este ilegal. Dacă mai mult de 50 la sută din greutatea amestecului final este din ţara noastră, pe etichetă poate fi trecută „origine România”. Acest amestec poate fi apoi re-amestecat, pe acelaşi principiu.   

Gustul mierii nu ar fi foarte afectat după amestec, susţin apicultorii. 

„Este foarte dificil să îţi dai seama olfactiv de calitatea mierii. Legislaţia are o vină foarte mare, fiindcă procesatorii şi cei care ambalează mierea nu sunt obligaţi să pună exact procentul de amestecare. Consumatorul trebuie informat despre ce consumă”, este opinia apicultorului Mihaly Laszlo Arpad.

România se află printre cei mai importanţi producători de miere de albine din Uniunea Europeană, cu aproape 25 de mii de tone pe an. Numai în acest an, 4.000 de tone de miere din România au ajuns pe rafturile magazinelor din Spania. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite