Sondaj: Cum vor să muncească românii

Sondaj: Cum vor să muncească românii

Un sondaj despre cum vor să muncească românii arată că angajaţii au păreri împărţite în ceea ce priveşte locul de muncă, o mare parte vrând să se întoarcă ăn birouri, în timp ce o alta ia în calcul munca hibrid, iar alţii preferă munca de acasă şi după renevirea la normalitate.

Modelul de lucru hibrid s-a conturat tot mai mult în ultimul an la nivel global şi există deja angajatori din România care au decis să treacă permanent la acest sistem în care echipa lucrează parţial de la birou şi restul de acasă.
 
Aproape 35% dintre angajaţii care au participat la un sondaj recent iniţiat de Genesis Property cred că lucrul hibrid va fi modelul de lucru al viitorului. După pandemie, alţi 45% se aşteaptă să revină complet la viaţa de birou, cât mai aproape de cum era înainte de Covid-19, şi doar un angajat din zece crede că în viitor va lucra mai mult de acasă, mai arată sondajul Genesis Property, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de birouri de clasa A din România, care deţine West Gate Business District şi Novo Park. 
 
Pentru a menţine un echilibru bun între viaţa de la birou şi cea de acasă, 31,9% dintre angajaţii din România care au răspuns sondajului îşi doresc să lucreze doar de la birou după ce va trece pandemia şi alţi 36,2% vor să vină 3-4 zile pe săptămână la sediul companiei. Doar 9,4% consideră că lucrul de acasă 100% din timp este mai potrivit pentru viitor. 
 

Flexibilitatea, echilibrul şi eficienţa - principalele beneficii ale modelului hibrid

 
Pentru 54,3% dintre angajaţi, modelul de lucru hibrid înseamnă flexibilitate şi independenţă în activitatea profesională şi 51,5% susţin că are un rol major în menţinerea echilibrului între viaţa personală şi cea profesională. În acelaşi timp, 39,5% spun că aşa îşi pot eficientiza timpul şi resursele, iar 38,3% recunosc că au lucrat mai eficient în acest sistem în ultimul an, având oportunitatea de a lucra în echipă şi de a interacţiona mai bine cu managerii. Nu în ultimul rând, 26,2% spun că lucrul hibrid îi ajută să evite probleme de sănătate psiho-emoţională care pot să apară atunci când lucrează doar de acasă. 
 
În acest context, angajaţii cred că biroul lor trebuie să treacă printr-o serie de schimbări pentru a se adapta modelului de lucru al viitorului şi pentru a fi mai bine pregătit pentru întoarcerea în siguranţă a oamenilor la scară largă. 35,4% dintre cei care au răspuns sondajului Genesis Property se aşteaptă la schimbări în ceea ce priveşte măsurile pentru protejarea sănătăţii, iar 32,5% consideră că vor vedea schimbări privind structura şi organizarea spaţiului, aşa încât să răspundă mai bine modului de lucru care va fi aplicat în companie. 
 
„Indiferent cum vom lucra după ce va trece pandemia, biroul în care ne vom petrece cel puţin câteva zile pe săptămână trebuie să fie pregătit pentru a atenua riscurile pentru sănătate. Pentru a se simţi mai în siguranţă la birou, angajaţii vor sisteme performante pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi apei din clădire, materiale sanitare care să fie distribuite imediat în caz de nevoie, sisteme pentru igienizarea spaţiului interior şi proceduri bine puse la punct pentru situaţia în care apare un caz de îmbolnăvire în companie. Implementarea acestor măsuri, incluse în standardul The IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™), oferă oamenilor încrederea şi liniştea de care au nevoie pentru a fi creativi, performanţi şi eficienţi”, spune Darren Allen, director de dezvoltare în cadrul Genesis Property, responsabil de implementarea proiectului IMMUNE™.
 
Iniţiat în aprilie 2020, la scurt timp după începerea pandemiei, IMMUNE™ este primul standard global open-source care evaluează rezistenţa clădirilor de birouri la pandemia Covid-19 şi la alte ameninţări similare pentru sănătate. Standardul propune 135 de măsuri coerente şi bazate pe ştiinţă pe care orice proprietar de clădiri de birouri sau angajator care îşi desfăşoară activitatea în clădire le poate aplica pentru a îmbunătăţi rezilienţa birourilor la provocările pentru sănătate atât din prezent, cât şi din viitor.
 
Sondajul Genesis Property privind percepţia angajaţilor despre viitorul birourilor şi perspectiva reîntoarcerii la birou a fost desfăşurat în februarie-martie 2021 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.183 de utilizatori de internet din toată ţara. Aproape 59% dintre participanţi sunt femei, aproximativ 60% au vârsta între 25 şi 40 de ani şi 9 din 10 sunt angajaţi full-time. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările