SONDAJ Românii aşteaptă cu entuziasm reducerea TVA la alimente şi cred că măsura trebuie dublată de suprataxarea averilor mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent studiu al CSCI (Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic) constată că românii apreciază intenţia scăderii TVA la alimente, precum şi activitatea Guvernului în domeniul luptei antievaziune.

În acelaşi timp, sondajul constată că „există un număr mare de români care cred că starea economiei s-a îmbunătăţit în perioada Guvernului actual, comparativ cu Guvernele anterioare“. CSCI este condus de Dan Sultănescu, consilierul de imagine al premierului Victor Ponta.

Opinia dominantă este una a îmbunătăţirii economiei. Printre puţinii respondenţi care au atitudini mai sceptice se numără, potrivit realizatorilor sondajului, „votanţii de dreapta şi tinerii fără studii superioare“.

Concluzii generale ale sondajului

** 87% dintre români cred că vor scădea preţurile după reducerea TVA la alimente; 40% cred că ar putea creşte alte taxe; votanţii de stânga, dar şi ţinerii şi nehotărâţii se numără printre cei care apreciază cel mai mult reducerea TVA la alimente.
** 52% au aşteptări pozitive de la reducerea TVA la alimente, 31% au aşteptări mixte şi doar 17% au aşteptări negative
** 84% sunt de acord cu scăderea generală a TVA de la 1 ianuarie (cota-standard, de la 24% la 20%).
** Doar 17% cred că scăderea TVA este o măsură de dreapta ce n-ar fi trebuit adoptată de un guvern de stânga.
** Aproape 60% dintre români cred că scăderea TVA trebuie însoţită şi de o creştere a taxării pentru cei cu averi foarte mari.
** 73% au o părere bună şi foarte bună despre controalele ANAF.
** 61% dintre români au păreri pozitive despre DNA, mai mult decât în toate instituţiile politice (preşedinţie, guvern, parlament)
** Cei mai duri adversari ai ANAF se găsesc printre telespectatorii Realităţii TV, B1TV şi Digi24.
** 87% dintre români cred că averile mari trebuie taxate suplimentar, asta în condiţiile în care nu există nici un proiect privind renunţarea la cotă unică; 82% consideră că sunt necesare taxe mai mari pe consumul de lux.
** Anarhismul fiscal nu este susţinut - doar puţin sub 5% consideră că lucrurile ar merge mai bine în România dacă lumea nu şi-ar plăţi taxele.
** Majoritatea românilor cred că statul nu are bani suficienţi pentru că oamenii nu îşi plătesc taxele (80%).

Ce aşteptări au românii în urma scăderii TVA la alimente? Concluziile sondajului pot fi rezumate astfel:

** Majoritatea crede că vor scădea preţurile, dar şi că scăderea TVA la alimente va duce la creşterea consumului (deci, implicit, la creşterea puterii de cumpărare) şi la sprijin pentru firmele româneşti.
** În acelaşi timp, românii continuă să se teamă de noi taxe, ceea ce arată că momentul 2010 (când, peste noapte, a crescut TVA cu 5 puncte, alături de multe alte taxe) continuă să producă efecte. La această temere contribuie şi campania derulată împotriva actualului Guvern, care este perceput de populaţie ca fiind un autor al introducerii de noi taxe (în condiţiile în care, în realitate, în ultimii ani, conform şi rapoartelor internaţionale, nivelul de taxare a scăzut în România ). Aşadar, chiar şi când primeşte o veste bună, românul mediu este sceptic – are aşteptări pozitive legate de efecte, dar se teme ca nu cumva vestea bună să ascundă şi veşti proaste ulterioare.
** În plus, pentru echilibrarea situaţiei fiscale, românii simt nevoia unor măsuri mai dure faţă de cei care încalcă legea, dar şi faţă de cei cu venituri mari şi foarte mari (existând o deschidere inclusiv faţă de o viitoare impozitare diferenţiată – cel puţin la nivel principial).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite