INFOGRAFIE Adevărul despre România: două treimi din români sunt de acord cu exploatarea resurselor naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cercetare sociologică INSCOP Research a luat pulsul românilor faţă de una dintre cele mai controversate teme ale zilei: exploatarea resurselor naturale ale României.

Autorii cercetării precizează de la bun început că au formulat întrebările în aşa fel încât să evite folosirea sintagmelor „Roşia Montană” sau „gaze de şist”, pentru ca rezultatele să nu fie afectate major de polarizarea extremă din societate pe aceste două teme. Prin urmare, întrebările au vizat problematica generală a explorării şi a exploatării resurselor naturale ale ţării. În ceea ce priveşte prospectarea, 65,2% din totalul populaţiei investigate se pronunţă în favoarea explorării resurselor naturale, în timp ce 28,1% se opun acestei activităţi, se arată în „Barometrul – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“

Un procent uşor mai scăzut, 61,9% din populaţia României, se pronunţă în favoarea exploatării resurselor naturale în vederea valorificării, în timp ce 29,8% se declară împotriva activităţii de exploatare. Practic, cea mai mare parte a publicului care susţine explorarea se pronunţă şi în favoarea exploatării resurselor naturale.

O altă întrebare a vizat opinia respondenţilor faţă de exploatarea resurselor în măsura în care această activitate ar implica şi efecte asupra mediului înconjurător. Astfel, 45,9% din respondenţi se declară de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă se respectă normele europene de mediu, în timp ce 6,9% sunt de acord cu exploatarea în orice condiţii. 

De asemenea, 22% se pronunţă împotriva exploatării dacă nu se respectă normele europene de protecţie a mediului, în timp ce 19,6% alcătuiesc grupul care se opune exploatării resurselor naturale indiferent de condiţii. 

Românul devine ecologist

Sociologii constată că acesta pare a fi cel mai mare câştig al manifestărilor din ultimele luni: conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa protejării mediului înconjurător, relevată şi de faptul că doar 6,9% nu sunt interesaţi de problemele de mediu în cazul unei exploatări.

Următoarea întrebare a introdus variabila „companii româneşti vs. companii străine” implicate în exploatarea resurselor naturale: 51,2% se pronunţă în favoarea exploatării resurselor naturale dacă această activitate este asigurată de companii româneşti, în timp ce 16,8% sunt de acord cu exploatarea indiferent dacă activitatea este realizată de companii româneşti sau străine. 

În fine, variabila care pare a favoriza cel mai puternic opţiunile în favoarea exploatării este cea legată de impactul asupra preţurilor. 73,7% se declară de acord cu exploatarea resurselor naturale dacă se reduc preţurile la energie (gaz, electrică sau termică), în timp ce 17,4% se pronunţă împotriva exploatării resurselor naturale, indiferent de efectele asupra preţurilor la energie. 

image


Click pentru a mări imaginea

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite