Societatea de Meteorologie: Schimbările climatice nu sunt inventate. Pagubele sunt uriaşe, inclusiv în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini copleşitoare care surprind efectele schimbărilor climatice FOTO This is climate change

Schimbările climatice nu sunt inventate, iar pierderile economice cauzate de dezastrele naturale sunt, numai în România, între 4 şi 12 miliarde de euro, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Ion Sandu, preşedintele Societăţii Meteorologice Române (SMR).

"Problema schimbărilor climatice generează o serie de discuţii: că acestea provin din gazele cu efect de seră, dar se omit. Rapoartele de specialitate definesc foarte clar ce înseamnă schimbările climatice, cu impactul respectiv, adică majorarea temperaturii medii globale. Măsurătorile din ultimii 100 de ani arată o creştere de 0,74 de grade Celsius, la nivel global. Schimbările climatice sunt reale, nu o poveste inventată. Se prognozează o descreştere a precipitaţiilor cu 30% în zona de sud-est Europei, în care suntem şi noi. Se constată o creştere a numărului de dezastre naturale la nivel global şi acestea vor avea implicaţii economice importante. Numărul dezastrelor naturale duc la pierderi economice. România este pe undeva la 4 şi 12 miliarde de euro, dar sunt ţări care au pierderi mult mai mari în Europa. În România, impactul schimbărilor climatice se vede foarte clar. Există o creştere a temperaturii medii globale şi o creştere a anilor secetoşi. Dacă în secolul trecut aveam trei ani secetoşi în zece ani, în acest secol avem cinci zile secetoase în zece ani", a declarat Sandu, citat de Agerpres.

Fostul director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a adăugat că accelerarea schimbărilor climatice este determinată atât de cauze naturale, cât şi de gazele cu efect de seră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite