UPDATE Sindicaliştii din agricultură protestează la Cotroceni solicitând preşedintelui Iohannis un document strategic privind sectorul agricol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de sindicalişti din agricultură, afiliaţi la Blocul Naţional Sindical (BNS), pichetează Palatul Cotroceni solicitând elaborarea şi adoptarea unui document de opţiune strategică în ceea ce priveşte agricultura şi securitatea alimentară a populaţiei.

UPDATE O delegaţie a sindicaliştilor care au protestat la Cotroceni a fost primită de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu

O delegaţie a asociaţiilor şi sindicatelor din domeniul agriculturii, afiliate Blocului Naţional Sindical, a fost primită marţi, la Palatul Cotroceni, de către consilierul prezidenţial pentru politici economice şi sociale, Cosmin Marinescu.

Administraţia Prezidenţială precizează într-un comunicat că a dorit să afle direct de la reprezentanţii sindicaliştilor care sunt problemele cu care se confruntă, cât şi soluţiile pe care aceştia le propun autorităţilor din domeniu.

În cadrul discuţiilor, s-a evocat necesitatea elaborării unei opţiuni strategice în privinţa agriculturii şi securităţii alimentare. În acest context, Administraţia Prezidenţială a primit un document de poziţie din partea reprezentanţilor agricultorilor.

Este esenţială identificarea, împreună cu Guvernul şi autorităţile responsabile, a celor mai adecvate măsuri care să conducă la revigorarea agriculturii româneşti, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, dialogul de astăzi confirmă o dată în plus deschiderea şi interesul manifestate de preşedintele României pentru cunoaşterea dificultăţilor întâmpinate în anumite domenii de activitate şi pentru găsirea soluţiilor care să permită atât deblocarea problemelor sectoriale urgente, cât şi dezvoltarea întregii economii.


Sindicaliştii spun, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, că acest document este necesar din cauza faptului că Ministerul Agriculturii nu a făcut în ultimii ani decât să administreze sumele de bani venite de la Uniunea Europeană cu titlu de subvenţii şi să plătească de la bugetul de stat subvenţiile angajate de România.

„Practic, s-a transformat într-o agenţie de plăţi, culmea, plătită tot de către agricultori, abandonând roluri şi responsabilităţi ce-i revin în elaborarea de politici publice necesare agriculturii. Ministerul Agriculturii uită de faptul că se ocupă şi de dezvoltarea rurală, în vederea diminuării semnificative a sărăciei din mediul rural, dar şi pentru a identifica soluţii de atragere de resurse umane tinere şi bine pregătite profesional pentru ca activităţile economice să poată deveni competitive“, se arată în scrisoarea transmisă preşedintelui.

Protestatarii susţin că problemele critice din sectorul agricol sunt subfinanţarea sectorului agricol în ansamblu său prin lipsa de predictibilitate fiscală, cât şi prin întârzierea acordării subvenţiilor, lipsa de viziune în ceea ce priveşte cercetarea agricolă, cât şi subfinanţarea acesteia, lipsa contractului colectiv de muncă pe sectorul agricultură şi faptul că Legea vânătorii nu a fost modificată, deşi s-a promis acest lucru.

Pe lângă aceste probleme, ei mai atrag atenţia asupra faptului că în România nu se cunosc suprafeţele reale cultivate cu cartofi, iar acest lucru generează o politică agricolă defectuoasă. „Din informaţiile noastre, s-ar cultiva aproximativ 200 de hectare care produc anual aproximativ 3.500.000 de tone cartofi. Raportat la populaţia României şi la consumul mediu de cartofi per cap de locuitor, estimăm că anual se irosesc circa 1.800.000 de tone de cartofi. Fără o viziune privitoare la industria de procesare şi fâră un sprijin efectiv pentru comercializarea la export a acestei cantităţi, cei care suportă pierderile sunt înainte de toate fermierii şi nu în ultimul rând bugetul de stat“, se mai arată în documentul transmis lui Iohannis.

O altă neregulă asupra căreia sindicaliştii atrag atenţia este faptul că, în România, subvenţia este impozitată, cu toate că nicăieri în UE nu se întâmplă acest lucru.

Protestatarii îi cer preşedintelui să facă un grup de lucru interministerial care să elaboreze în regim de urgenţă şi să promoveze către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării un document care să cuprindă măsuri complexe de reformă care să ducă la modernizarea agriculturii româneşti şi la creşterea securităţii alimentare a populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite