Senatorii vor să-i oblige pe marii comercianţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească

Senatorii vor să-i oblige pe marii comercianţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească

Iniţiatorii propunerii legislative arată că proiectul are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naţionali pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii cash&carry

Senatul a adoptat marţi o propunere legislativă prin care marii comercianţi sunt obligaţi să vândă carne, fructe şi legume în proporţie de minimum 51% din producţia românească.

Propunerea pentru completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care îl are ca iniţiator pe social-democratul Ovidiu Donţu, a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, cu 76 de voturi „pentru“ şi patru abţineri, potrivit Agerpres.
 
Măsurile vor intra în vigoare după şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, iar actul normativ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decisional.
 
În expunerea de motive, Donţu a subliniat că proiectul său are ca scop asigurarea accesului facil al producătorilor naţionali pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii cash&carry. „Persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse, în proporţie de cel puţin 51%, corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. În lunile de iarnă (decembrie-februarie), în magazinele menţionate, legumele şi fructele din import să reprezinte maxim 70% din ofertă, pe fiecare categorie. Nerespectarea acestor prevederi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei“, se arată în raportul favorabil al Comisiei economice, însuşit de plenul Senatului.
 
Lanţul alimentar scurt reprezintă, potrivit raportului Comisiei economice, „un lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările