Securitatea naţională, promisă unei companii din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorandumul este, de fapt, o promisiune a guvernului de sprijin pentru firma chineză Huawei FOTO Arhivă
Memorandumul este, de fapt, o promisiune a guvernului de sprijin pentru firma chineză Huawei FOTO Arhivă

În toamna anului trecut, Guvernul a semnat un memorandum cu firma chineză Huawei prin care sisteme importante de comunicaţii naţionale şi de monitorizare a traficului erau parte a „cooperării strategice”. SUA, Canada şi Marea Britanie au blocat contractele cu Huawei, având suspiciuni de spionaj.

În luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Societăţii Informaţionale, ministrul Dan Nica semna cu Huawei Technologies Co. Ltd un memorandum prin care Guvernul promitea sprijin pentru participarea companiei chineze la structuri critice de securitate. Imediat după ce înţelegerea semnată, premierul Victor Ponta a declarat că este vorba despre investiţii în cercetare şi educaţie şi a promis publicarea memorandumului respectiv, lucru ce nu s-a întâmplat până acum. Documentul, obţinut de hotnews.ro, conţine însă cu totul alte chestiuni decât cele declarate de Victor Ponta, mult mai importante decât educaţia şi cercetarea.

Actul semnat de ministrul român Dan Nica şi de Lu Yong, manager regional Huawei Company prevede că Ministerul Societăţii Informationale (MSI) "vine în întâmpinarea Huawei" în vederea participării la construcţia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informaţii şi comunicaţii naţionale, Reţeaua naţională de bandă largă şi Sistemul de monitorizare şi supraveghere a traficului. 

În documentul oficial se arată că "Ministerul Societăţii Informaţionale vine în întâmpinarea Huawei în vederea participării la construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional, Sistemului de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronică (E-Government), proiectelor de tip Oraş Inteligent (Smart City) şi Reţelei Naţionale de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României". Mai mult, ministerul se obligă să ofere sprijin "în vederea iniţierii proiectului de Reţea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Inţelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012".

Unele dintre sistemele enuntate in memorandum (Sistemul de Informaţii şi Comunicaţii National, Sistemul de Monitorizare şi Supraveghere a Traficului şi Reţeaua Naţională de Bandă Largă) sunt considerate de industria de specialitate sisteme critice pentru securitatea naţională.

Suspiciuni de spionaj

Ministerul si Huawei au anunţat "cooperarea strategică", în ciuda controverselor din jurul companiei chineze, acuzată de instituţii oficiale din SUA, Marea Britanie, Australia sau Canada de spionaj în favoarea autorităţilor chineze. Motivele erau “de securitate naţională" sau "potenţiale vulnerabilităţi".

SRI şi STS, sărite de la consultări

Serviciul Român de Informaţii a declarat pentru hotnews.ro că "nu a fost consultat cu privire la documentul mentionat", si adauga ca "nu are atributii legale privind avizarea unor astfel de demersuri initiate de Guvernul Romaniei, direct sau prin institutiile subordonate". Acelaşi răspuns a venit şi de la STS, care însă evaluează "eventualele consecinţe şi impactul asupra misiunilor noastre de a construi comunicaţii de stat conform legii şi eventualul impact asupra proiectelor şi obligaţiilor pe care le derulăm în domeniul nostru de competenţă în relaţia cu Uniunea Europeană şi NATO".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite