Sectorul de termoficare, aproape de „pană financiară“. Ministerul Energiei dă asigurări că românii vor trece cu bine iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, vrea ca până în toamna următoare să fie rezolvată problema datoriilor din sectorul de termoficare, astfel încât să nu o mai luăm în fiecare iarnă de la capăt    FOTO Eduard Enea
Victor Grigorescu, ministrul Energiei, vrea ca până în toamna următoare să fie rezolvată problema datoriilor din sectorul de termoficare, astfel încât să nu o mai luăm în fiecare iarnă de la capăt    FOTO Eduard Enea

România are suficiente resurse energetice pentru a trece cu bine de această iarnă, dar Victor Grigorescu, ministrul Energiei, cere tuturor părţilor responsabile de sistemul de termoficare să facă eforturi, inclusiv financiare.

În timp ce Victor Grigorescu, noul ministru al Energiei, dădea asigurări la că bucureştenii nu vor petrece Sărbătorile în frig, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) anunţa că aproximativ 300 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă şi căldură din cauza unei avarii.

Grigorescu a afirmat, la Adevărul Live, că pe „lanţul trofic“ al termoficării sunt mai mulţi actori implicaţi şi că a avut mai multe runde de discuţii cu instituţiile şi companiile responsabile de situaţie. El a spus că situaţia a devenit mult mai clară decât era în lunile precedente, dar că nu s-a ajuns încă la acord final. Ministrul a afirmat că situaţia trebuie tranşată prin aportul tuturor părţilor, inclusiv financiar, astfel încât în toamna anului următor să nu o luăm de la capăt cu problemele.

La doar câteva ore de la declaraţia ministrului, RADET afirma, într-un comunicat de presă, că a întrerupt furnizarea energiei termice pentru apă caldă şi căldură, din cauza unei avarii apărute pe reţeaua termică primară Dn 700, în perimetrul străzilor Malcoci, Amurgului şi Calea Rahovei, precum şi pe Şoseaua Alexandriei. „Au fost afectate blocurile alimentate cu energie termică din 15 puncte termice aflate în Sectorul 5, aproximativ 300 de blocuri“, au precizat reprezentanţii RADET.

„Lanţul trofic“ al datoriilor

Aceste avarii apar din cauză că reţeaua nu este modernizată, iar acest lucru nu a avut loc până acum din cauză că regia nu are bani, ca urmare a blocajelor financiare. Situaţia este complicată din cauză că Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) – producătorul de energie termică al Capitalei, are de recuperat o datorie de 3,4 miliarde de lei de la RADET - distribuitorul agentului termic. Mai departe, ELCEN are, la rândul său, o datorie de 362 de milioane de lei către Romgaz pentru materia primă consumată la producerea energiei. De asemenea, RADET a arătat că are de încasat bani de la Primăria Municipiului Bucureşti, dar şi de la Ministerul Dezvoltării, ca subvenţii. 

Primăria Bucureşti trebuie să verse în contul RADET 248 de milioane de lei şi a demarat procedurile pentru a face un împrumut în acest sens. De asemenea, RADET susţine că trebuie să mai primească de la Ministerul Dezvoltării subvenţii neacordate în perioada 2006-2011 în valoare de 715 milioane de lei, deşi legea prevedea acest lucru.

 

Următorul hop, 15 decembrie

Grigorescu a afirmat că s-a întâlnit cu reprezentanţii companiilor, dar şi cu Răzvan Sava – primarul interimar al Bucureştiului. „I-am rugat în primul rând şi facem şi vom face toate demersurile astfel încât să nu se întâmple niciodată să rămânem fără căldură sau apă caldă. (...) Urmărim acest aspect cu precădere, cu planuri concrete, cu termene. Încă nu pot să spun cu siguranţă în momentul de faţă că am făcut tot ceea ce trebuia să facem, dar cu siguranţă am făcut nişte paşi importanţi“, a afirmat Grigorescu.

Romgaz avertiza luna trecută că va sista furnizarea de gaze naturale către ELCEN din data de 15 noiembrie, din cauză că societatea nu a prezentat un plan de stingere a datoriilor. Ca urmare a acestui anunţ, Gabriel Dumitraşcu – preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET – a avertizat că Bucureştiul ar urma să rămână fără căldură în şapte zile. ELCEN a anunţat la acel moment că va plăti din alte surse. Astfel, Romgaz a prelungit temporar livrările, până în data de 15 decembrie, dar a cerut semnarea unei convenţii de eşalonare a acestora pentru continuarea furnizării de gaze.

Cum se poate rezolva problema

Există mai multe modalităţi de rezolvare a problemei: fie Primăria Bucureşti şi Ministerul Dezvoltării să îşi plătească diferenţele către RADET, fie ca autorităţile să crească preţul gigacaloriei plătită de consumatori. Fostul ministru al Energiei Andrei Gerea spunea că eşalonarea datoriilor ar fi o soluţie pe termen scurt şi că ar trebui format o nouă companie care care să se ocupe de distribuţia de agent termic. 

Victor Grigorescu a declarat că întregul sistem de termoficare trebuie regândit, astfel încât „să nu mai o luăm în fiecare iarnă de la capăt“. „Pentru întregul sistem de termie, pentru că nu e vorba numai de ELCEN-RADET şi de alimentarea Bucureştiului, ci şi de alte oraşe, cred că pentru întregul sistem de termoficare ar trebui să avem o gândire pe termen lung sau poate o regândire a întregului concept. Şi la Bucureşti este nevoie de o viziune pe un termen mai lung şi de o soluţie pe termen lung. Nu mi-aş dori ca în toamna următoare să mai fim în postura asta, să găsim totuşi o soluţie ca să nu o mai luăm în fiecare iarnă de la capăt“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite