Sechestrul ANAF pe bunurile TVR a fost ridicat

Sechestrul ANAF pe bunurile TVR a fost ridicat

TVR şi-a plătit datoriile restante către Fisc, prin urmare Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis ridicarea sechestrului de pe bunurile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), scrie News.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

„TVR nu mai are restanţe către Fisc care să mai justifice sechestrarea bunurilor, acestea au fost plătite”, au precizat surse consultate de News.ro.

În prima jumătate a lunii februarie, ANAF, prin Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, a pus sechestru pe bunuri ale Televiziunii Naţionale de aproape 150 milioane de lei. Fiscul voia să se asigure, astfel, că îşi va recupera restanţele pe care TVR le are de plătit către stat.

ANAF a pus atunci sechestru pe „active dintre cele mai diverse ale TVR, de la echipamente de telecomunicaţii în valoare de zeci de milioane de lei la celebrele porţi de acces în incinta instituţiei din strada Ermil Pangrati şi din Calea Dorobanţi”, potrivit profit.ro.

Televiziunea Română a transmis, ulterior, o reacţie precizând că acţiunea nu afectează TVR.

Potrivit ultimelor informaţii oficiale disponibile la 30 septembrie 2016, Societatea Română de Televiziune (SRTv) datora în total bugetelor statului peste jumătate de miliard de lei.

Inspectorii ANAF au încheiat cinci procese-verbale de sechestru cu bunuri ale TVR, punând gaj pe active în valoare estimată totală de aproape 150 de milioane  de lei.

Patru dintre cele cinci documente menţionează tipul generic de active sechestrate şi valoarea totală estimată a acestora. Astfel, Fiscul a pus sechestru pe 3.543 de "echipamente" în valoare totală estimată de 87,52 milioane lei, 1.382 de "mijloace fixe-garanţii-echipamente" estimate la 44,68 milioane lei, 774 de "mijloace fixe-garanţii-tehnică de calcul" de circa 8 milioane lei, plus 798 de "mijloace fixe-tehnică de calcul" de 6,18 milioane lei.

Al cincilea proces-verbal de sechestru conţine lista detaliată a unui număr de 59 de bunuri diverse ale TVR gajate de ANAF. Printre ele – "poartă acces metalică comandă electrică Pangrati", la valoarea estimată de circa 1.500 lei. Nu a scăpat de sechestru nici "poarta acces metalică comandă electrică Dorobanţi", estimată însă la doar 81 de lei.

Cel mai scump activ enumerat în acest ultim proces-verbal de sechestru este o platformă de antenă de satelit de 9 metri, estimată la circa 555.000 de lei. Pe listă mai sunt incluse elemente de mobilier, grilaje metalice, instalaţii de alimentare cu energie electrică, rezervoare, cabluri, cabine, containere, centrale termice şi garaje.

În perioada 2009-2015 inclusiv, TVR a cumulat pierderi nete totale în sumă de peste 620 milioane lei. Cele mai mari pierderi au fost înregstrate în 2010, 2011 şi 2012, iar singurul an cu profit a fost 2013, cu un rezultat pozitiv de 3,17 milioane lei. În 2015, TVR a reuşit să-şi reducă pierderile cu peste 70%, de la 81,58 milioane lei în 2014 la 24,21 milioane lei. La finalul lui 2015, SRTv avea datorii totale de peste 680 milioane lei.

De la 1 februarie a fost abrogată taxa TV şi cea radio, prin intrarea în vigoare a legii PSD de eliminare a unui număr de 102 taxe nefiscale.  Taxa TV a fost înlocuită cu finanţarea direct de la bugetul de stat. Legea iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea prevede că "Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare şi dezvoltare".

În consecinţă, bugetul TVR pe 2017, aprobat de Guvernul Grindeanu şi votat de Parlament, este de peste 7 ori mai mare decât cel aferent anului trecut, fiind majorat de la 124,7 milioane lei la nu mai puţin de 950 milioane lei. Cea mai mare creştere este cea de la rubrica "plăţi efectuate în anii precedenţi şi achitate în anul curent", capitol prin care se plătesc datoriile din anii trecuţi, concluzia publică rezultată de aici fiind că Guvernul va plăti datoriile televiziunii publice.

În toamna anului trecut, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au fost în control la TVR, unde au verificat suspiciuni privind posibile infracţiuni comise prin încheierea de către reprezentanţii televiziunii publice a unor contracte de prestări servicii. Anterior, în vara lui 2015, ANAF a pus poprire pe conturile TVR timp de 10 zile, pentru o datorie în sumă de 10,3 milioane lei. Conturile televiziunii publice au fost deblocate după achitarea datoriei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările