Se scumpesc ţigările. De când se aplică noile preţuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari tutun produse din tutun

România trebuie să transpună în totalitate Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă pentru ţigarete, măsură ce va creşte costul unui pachet de ţigări.

Potrivit art. 11 al Directivei 64/2011, până la 1 ianuarie 2019, incidenţa accizei în preţul mediu ponderat trebuie să fie de 60%, ceea ce înseamnă o creştere de 1-2 procente.

„Conform Directivei 64/2011 (art. 10), România, alături de alte şapte state din Europa Centrala şi de Est au beneficiat de o derogare, până pe 31 decembrie 2017, pentru respectarea a două cerinţe: nivelul minim al accizei totale să fie 90 euro/1.000 ţigarete şi incidenţa accizei să fie 60% din preţul mediu ponderat. Ambele cerinţe au fost îndeplinite încă din anul 2015. În prezent, acciza totală se ridică la circa 98 euro / 1.000 ţigarete, însă incidenţa accizei în preţul mediu ponderat este uşor sub 60%. Potrivit aceleiaşi Directive (art. 11), corecţia ar trebui făcută până la 1 ianuarie 2019”, au declarat pentru „Adevărul” surse din piaţă.

Potrivit acestora, în cadrul dezbaterilor publice iniţiate de Ministerul Finanţelor pe Proiectul de modificare a Codului Fiscal, au fost discutate o serie de propuneri în sensul ajustării Calendarului actual de creştere graduală a accizei, astfel încât să se asigure îndeplinirea cerinţelor europene, o mai bună previzionare a veniturilor bugetare, dar şi predictibilitate şi stabilitate pentru companii, dat fiind că, aşa cum s-a văzut până acum, orice creştere bruscă şi neplanificată a taxelor generează majorarea abruptă a pieţei negre. Urmează ca Ministerul Finanţelor să publice pe site forma finală a proiectului de modificare a Codului Fiscal.

În prezent, ponderea taxelor (acciza şi TVA) în preţul unui pachet de ţigarete este de circa 75%. Asta înseamnă că, din 17,5 lei, costul unui pachet de ţigări, 13,125 lei ajung în buzunarul statului.

Acciza a scumpit constant preţul ţigărilor în ultimii 12 ani

În ultimii 12 ani, preţul ţigărilor a crescut constant, în mare parte din cauza creşterii accizei impuse de Uniunea Europeană şi a calculelor făcute de Ministerul Finanţelor. Ca atare, preţurile au crescut, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 17 – 17,5 lei în 2018, preconizându-se că va depăşi 21 lei/pachet în 2022, cost care poate creşte în funcţie de cheltuielile cu forţa de muncă.

Aceste majorări succesive ale accizei au avut loc în ciuda faptului că România a atins încă din 2015 nivelul minim de accizare prevăzut de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, potrivit calendarului de creştere a accizei, în vigoare până în 2022, în fiecare an creşte acciza totală la 1 aprilie cu cca 9 lei/ 1000 ţigarete.

Doar că, acciza totală este formată din taxa pe viciu, o componentă procentuală (14% din preţul de vânzare cu amănuntul) şi o componentă specifică (care se calculează în funcţie de preţul mediu ponderat al anului anterior). Din acest motiv, nu se poate aprecia valoarea cu care preţul va creşte în fiecare an, calculele fiind făcute periodic de Ministerul Finanţelor şi impuse ca preţ de comercializare.

Cum însă, din 2006 până în prezent, preţul a crescut de mai bine de 3 ori, cu circa 1 leu pe an, este de aşteptat ca în 2022 preţul să fie de cel puţin 21 lei pe pachet. Având în vedere că preţul este influenţat şi de alţi factori, precum cursul de schimb, costurile materiilor prime şi forţei de muncă, costurile legate de producţie şi transport, energie etc, este de aşteptat ca acest preţ să fie mult mai mare.

În România există mai mult de 5,5 milioane de fumători

Ultimele studii de piaţă arată că, în România, există circa 5,5 milioane de fumători. Potrivit ultimului studiu realizat studiu la solicitarea Iniţiativei 2035 fără Tutun, o treime din populaţia României fumează, cei mai mulţi dintre ei având vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, persoane care au studii superioare, venituri mari şi locuiesc în mediul urban. 

Acelaşi document arată că numărul tigărilor fumate creşte o dată cu vârsta, 40% dintre fumători consumând mai mult de un pachet de ţigări pe zi, majoritatea dintre ei cu vârsta între 36 şi 45 de ani.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier, cu contribuţii anuale de circa 3 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite