Se scumpesc poliţele RCA: ASF a publicat noile tarife de referinţă pentru persoanele fizice şi juridice

Se scumpesc poliţele RCA: ASF a publicat noile tarife de referinţă pentru persoanele fizice şi juridice

Foto Mediafax

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), în conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit tabelului publicat de ASF, cu tarifele de referinţă, cel mai mic tarif RCA, de 691 de lei, va fi achitat de persoanele care au între 31 şi 40 de ani şi au maşină cu un motor cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.200 cmc. În schimb, cel mai mare tarif RCA – 2.870 lei va fi plătit de persoanele cu vârsta până în 30 de ani şi a căror maşină are un motor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.
 
 
În ceea ce priveşte persoanele juridice, cel mai mic tarif RCA este de 905 lei pentru maşinile cu un motor cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 şi 1.800 cmc, iar cel mai mare tarif ajunge la 1.395 lei pentru maşinile cu un motor cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.
 
 
Reprezentanţii ASF menţionează că tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă.
 
Reprezentanţii ASF susţin că modificările tarifelor de referinţă estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluţia daunalităţii în perioadele de referinţă luate în considerare în cadrul celor două exerciţii de calcul. „Din analiza tarifelor publicate remarcăm faptul că nu există variaţii semnificative faţă de cele anterioare, ceea ce ne indică o stabilitate la nivelul pieţei. Vorbim de evoluţii marginale, normale pentru o piaţă liberă. Ne uităm cu mare atenţie la tarifele de pe piaţa RCA şi suntem pregătiţi să adoptăm toate măsurile legale pentru a preîntâmpina eventualele dezechilibre pe acest segment”, a declarat vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu.
 
Cu toate acestea, analiza comparativă între tarifele anunţate de ASF în luna octombrie 2019 şi tarifele anunţate acum arată creşteri la toate categoriile de autoturisme, în special în cazul şoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani.
 
În cazul şoferilor cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care deţin autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1.401-2.500 cmc, noua primă de referinţă RCA anunţată de ASF este de 1.225 de lei, cu 66 de lei mai mare decât valoarea stabilită în luna octombrie 2019, când era 1.159 de lei, şi cu, dar mai mici cu 84 de lei decât acum un an când erau 1.309 lei. Cele mai mari creşteri sunt în cazul tinerilor sub 30 de ani care deţin maşini puternice. Poliţa RCA s-a scumpit din octombrie până acum cu 206 lei, de la 2.664 lei la 2.870 de lei, şi cu o mie de lei dacă ne raportăm la martie anul trecut.
 
La categoria de vârstă mai înaintate, scumpirile sunt între câteva zeci de lei şi câteva sute de lei, în funcţie de clasele cilindrice.
 
 
Tarifele de referinţă au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă -  Ernst & Young Assurance Services SRL - în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
 
”Din analiza tarifelor publicate astăzi remarcăm faptul că nu există variaţii semnificative faţă de cele anterioare, ceea ce ne indică o stabilitate la nivelul pieţei. Vorbim de evoluţii marginale, normale pentru o piaţă liberă. Ne uităm cu mare atenţie la tarifele de pe piaţa RCA şi suntem pregătiţi să adoptăm toate măsurile legale pentru a preîntâmpina eventualele dezechilibre pe acest segment”, a declarat Vicepreşedintele A.S.F., domnul Cristian Roşu.
 
Modificările tarifelor de referinţă estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluţia daunalităţii în perioadele de referinţă luate în considerare în cadrul celor două exerciţii de calcul.
 
Publicarea tarifelor de referinţă reprezintă un demers ce conduce la creşterea transparenţei, la informarea şi la transmiterea către consumatori a unor informaţii corecte şi complete cu privire la poliţele RCA. Tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: