Se pregătesc noi reguli pentru comercianţii din România

Se pregătesc noi reguli pentru comercianţii din România

Legislaţia privind activităţile de comerţ pe teritoriul României va fi actualizată, a informat Ministerul pentru Mediul de Afaceri, precizând că a avut loc deja o primă întâlnire cu jucătorii din piaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

La prima sesiune a grupului de lucru au participat  reprezentanţi ai instituţiilor publice cu atribuţii în domeniu, specialişti din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Economiei, Consiliului Concurenţei şi ai Agenţiei Naţionale a Administraţiei Fiscale de afaceri, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale reprezentative (PROAGRO, ROMALIMENTA, AmCham, RUCODEM, ACDBR, Berarii României, CCIFER) şi ai mediului de afaceri (Carrefour Romania, Cora, eMAG, Decathlon România, DLA Piper). Reuniunea a fost condusă de ministrul Ştefan-Radu Oprea.
 
Participanţii au pornit de la premisa că dezvoltarea comerţului, în special al celui online, a căpătat o foarte mare amploare şi este că necesar ca legislaţia actuală să fie corelată cu dinamizarea şi globalizarea acestuia, astfel încât să fie eliminate anomaliile, birocraţia excesivă şi ambiguităţile legislative, care îngreunează activitatea comercianţilor, păstrând un grad ridicat de protecţie şi informare pentru consumatorul final.
 
Discuţiile au vizat existenţa mai  multor prevederi ale unor acte normative naţionale care cuprind o dublă definire a unor termeni, sau definire incompletă, reglementări contradictorii sau care nu mai corespund activităţii actuale de comerţ. În prezent, nu există norme clare adaptate realităţilor existente pe piaţa românească şi dispoziţiilor comunitare, ca, de exemplu, prevederi adaptate comerţului on-line, prevederi referitoare la vânzările de tip outlet, promoţionale, de soldare sau lichidare de produse, la stocarea permanentă a informaţiei şi în cazul platformelor de tip marketplace.
 
 „Obiectivul principal al acestui grup de lucru porneşte de la necesitatea de a moderniza cadrul general de business, prin asigurarea unor reglementări adaptate la nevoile operatorilor economici. Vrem să găsim soluţii viabile pentru a elimina problemele comercianţilor”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.
 
Grupul urmează a se reuni periodic, cu implicarea reprezentanţilor şi ai altor autorităţi, urmând ca fiecare problematică identificată să fie abordată distinct. Următoarea întâlnire va avea loc pe 21 august 2018, la sediul MMACA.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările