Se ieftineşte sau nu pâinea după reducerea TVA la 9%? Declaraţiile ministrului Finanţelor şi ale ministrului Agriculturii se bat cap în cap

Se ieftineşte sau nu pâinea după reducerea TVA la 9%? Declaraţiile ministrului Finanţelor şi ale ministrului Agriculturii se bat cap în cap

Daniel Constantin, ministrul Finanţelor, a preciyat că scopul urmărit de Executiv  prin reducerea TVA la pâine este de a reduce semnificativ evaziunea fiscală în domeniul produselor de panificaţie FOTO Adevărul

Guvernul nu urmăreşte scăderea imediată a preţului pâinii prin scăderea TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii fiscale în domeniu, care ajunge, în prezent, şi la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. Pe de altă parte, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat ieri că reducerea TVA va duce la o ieftinire cu 15% la pâine.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Obiectivul major, aşa cum am anunţat în nenumărate rânduri când am propus reducerea TVA la pânie, este nu de a scădea imediat preţul, ci de a reduce evaziunea fiscală semnificativ. Pe baza analizelor făcute de asociaţia marilor producători şi, de asemenea, din analizele noastre, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente, pe acest lanţ, şi până la 80%“, a spus Chiţoiu.
 
El a precizat că scopul urmărit de Executiv este acela de a reduce semnificativ, respectiv peste 50%, evaziunea fiscală în domeniul produselor de panificaţie. Totodată, ministrul şi-a exprimat speranţa că noul Corp de Control creat la Finanţe îşi va arăta eficienţa.
 
„Sper ca noua structură, Direcţia Generală Naţională Antifraudă Fiscală, să fie mult mai eficientă decât fostele structuri şi să-şi facă simţită prezenţa în piaţă şi nu numai, să aducă bani mai mulţi la buget“, a spus Chiţoiu.
 
Declaraţiile ministrului Chiţoiu vin la doar o zi după ce Daniel Constantin a spus că pâinea se va ieftini cu 15% după reducerea TVA. 
 
Premierul Victor Ponta a anunţat că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va fi redusă la pâine la 9% de la 1 septembrie. Măsura a fost adoptată în urma discuţiilor cu finanţatorii externi – Fondum Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială. 
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că este un susţinător „fără rezerve“ al reducerii TVA la pâine la 9%, precizând că această măsură ar putea fi negociată "cu succes" cu Fondul Monetar Internaţional, întrucât atât FMI, cât şi UE sau BM "nu ne sunt duşmani, ci parteneri".
 
Anterior discuţiilor cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, premierul Ponta a declarat că TVA la pâine va fi redusă doar dacă asociaţiile de producători din industria pâinii vor ajuta Guvernul să combată evaziunea fiscală, mesaj care le va fi transmis în perioada imediat următoare.
 
Impactul negativ al măsurii, calculat la 100 de milioane de lei, va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, cu venituri suplimentare estimate să fie atrase astfel din accize la 300 de milioane de lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: