UPDATE Scumpirea gazelor va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri

UPDATE Scumpirea gazelor va fi aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri

Liberalizarea gazelor se face prin scumpirea lor până la nivelul pieţei

Guvernul ar putea aproba miercuri calendarul de liberalizare a gazelor, care prevede majorarea preţului gazelor naturale pentru populaţie de la de la 53 de lei/MWh la 60 de lei/MWh din luna iulie, astfel că facturile ar putea creşte cu 6%.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a explicat pentru "Adevărul" că şedinţa de Guvern de astăzi a fost una extraordinară, dedicată ordonanţelor de urgenţă, în vreme ce miercuri va fi o şedinţă ordinară în care se va aproba Hotărârea de Guvern privind calendarul şi tot mâine va fi publicată în Monitorul Oficial, ca şi noile preţuri.

Executivul a convenit cu Comisia Europeană un nou calendar de liberalizare, până în 2021. Acesta prevede majorarea preţurilor la gazele pentru consumatorii casnici de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 şi la 78 lei/MWh în 2018.
În acel an se va face o analiză dacă este necesar să se continue tot în sistem reglementat până în 2021 sau consumatorii vor trece în piaţa liberă.
 
Consiliul Concurenţei a cerut cuantificarea cantităţii de gaze pe care centralele electro-termice din marile oraşe le primesc pentru a furniza căldură populaţiei, declara săptămâna trecută Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 
 
„Se introduce în şedinţa de marţi şi se adaugă un amendament, o specificaţie pe care o cere Consiliul Concurenţei privitoare la schema de ajutor economic pe care o primesc CET-urile privind gazele subvenţionate din zona producătorilor. Acest lucru trebuie cuantificat, trebuie stabilite condiţiile, cantităţile şi toate elementele pentru a putea notifica acest ajutor. Practic, el este un ajutor pe care societăţile de termoficare îl primesc, gaze ieftine pentru populaţie, dar totuşi ele sunt socieăţi comerciale şi acest lucru induce ideea că o altă societate comercială, respectiv un producător de gaze ar subvenţiona o altă societate comercială, respectiv producătorul de termie. Sunt permise de lege, dar trebuie cuantificate şi de aceea Consiliul Concurenţei a solicitat ca în corpul HG să se introducă aceste elemente“, a afirmat joi Havrileţ.
 
România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică.
 
Piaţa de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populaţia mai primeşte gaze la preţuri reglementate.
citeste totul despre: