Schimbări privind amenzile contravenţionale. Unde se plătesc de la 1 ianuarie

Schimbări privind amenzile contravenţionale. Unde se plătesc de la 1 ianuarie

Începând cu 1 ianuarie 2019 intră in vigoare prevederile Legii nr. 203/2018 privind plata amenzilor într-un cont unic, potrivit OMFP nr. 3893/2018, publicat în Monitorul oficial de joi seara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru amenzile privind regimul circulaţiei pe drumuri publice sistemul este în faza de pilot - în sistem de testare.
 
Fac obiectul acestei legi toate amenzile date persoanelor fizice indiferent de obiectul sancţiunii.
 
Tot prin această lege se instituie titlul de creanţă electronic ce cuprinde elemente de identificare a contravenientului descrise în procesul verbal de contravenţie, respectiv se instituie procedura de urmărire electronică a încasării amenzii în funcţie de calea procedurală urmărită de contravenient cum ar fi plângerea la instanţa de judecată competentă şi existenţa unei hotărâri judecătoreşti, scrie Hotnews, citându-l pe consultantul fiscal Adrian Benţa.
 
Veniturile din amenzi sunt venituri ale bugetului de stat cu excepţia veniturilor din amenzi privind circulaţia pe drumurile publice ce sunt venituri ale unităţii administrativ teritoriale, unde a avut loc fapta sancţionată contravenţională.
 
Prin OMFP nr. 3893/2018 au fost instituite conturile unice unde se va efectua plata amenzilor aplicate persoanelor fizice.
 
Aceste conturi sunt:
 
50.09.01 – cont unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice cu domiciliul în România.
 
50.09.02 - cont unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice fără domiciliul în România.
 
La completarea documentului de plată – ordin de plată sau a chitanţelor de plată se va menţiona codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului 8609468.
 
Sumele încasate de ministerul finanţelor în aceste conturi unice, se virează în maxim 2 zile lucrătoare de la încasare în contul de venituri bugetare aferent bugetului de stat sau după caz în contul de venituri ale bugetului local. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările