Schimbări majore pentru şoferi. Poliţele RCA s-ar putea scumpi considerabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor vrea să modifice legislaţia RCA, în urma criticilor primite din partea UE. Însă poliţele RCA s-ar putea scumpi considerabil, ţinând cont că statul vrea să dea mână liberă asigurătorilor în ceea ce priveşte anumite cheltuieli incluse în tarife.

Mai precis, Ministerul Finanţelor propune abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă.

În prezent, legea prevede că cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.

Totodată, Ministerul Finanţelor arată că în calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, cu respectarea principiilor actuariale general acceptate. Legislaţia actuală se referă la coeficienţi de majorare şi/sau corecţie. 

Totodată, ministerul propune eliminarea obligaţiei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienţilor de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiţii în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.

Totodată, Ministerul Finanţelor a decis să abroge prevederile potrivit cărora „asiguratul are obligaţia de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alţi asigurători RCA şi poate opta pentru menţinerea în vigoare a unei singure poliţe”.

De asemenea, Ministerul Finanţelor propune modificări asupra modului de funcţionare a „asiguratului cu risc ridicat”.

Astfel, întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcţionare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate şi ofertate de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislaţiei are în vedere eliminarea obligaţiei BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat.

Totodată, se are în vedere instituirea obligaţiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor şi procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc şi condiţiile de încheiere a asigurării, asumate de către toţi membrii BAAR, precum şi de stabilire a unor reguli de conduită aplicabile membrilor săi inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA în cazul asiguraţilor cu risc ridicat.

În plus, ministerul propune punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează la art.6 alin. (3) asumarea răspunderii pentru emiterea  tuturor  contractelor RCA indiferent de canalul de distribuţie utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi conform Legii 236/2018.

Ministerul Finanţelor a elaborat acest proiect de modificare a legii RCA având în vedere emiterea de către Comisia Europeană a Avizului motivat în data de 25.07.2019 şi ţinând cont de urgenţa îndeplinirii obligaţiilor şi respectării termenului impus.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite