Schimbări importante la Codul fiscal. Angajatorii nu mai plătesc impozit pentru unele abonamente de sănătate

Schimbări importante la Codul fiscal. Angajatorii nu mai plătesc impozit
pentru unele abonamente de sănătate

Mai multe modificări importante la Codul fiscal au fost aduse vineri, 21 iulie. Acestea prevăd că angajatorii nu vor mai plăti impozit pe venitul din salarii pentru anumite abonamente de sănătate, sunt scutiţi de impozit pe profit asociaţiile de proprietari care efectuează doar încasarea cotelor de contribuţie, iar la înregistrarea în scopuri de TVA se va avea în vedere doar o analiză a riscului fiscal al unei persoane impozabile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea 177/2017 care aduce modificări importante Codului fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 0584 din 21 iulie 2017 şi clarifică unele măsuri, reformulează şi reglementează mai exact condiţiile de desfăşurare a activităţilor economice.

Scutire de impozit

Prin aceasta, abonamentele de sănătate suportate de angajator nu vor mai fi supuse impozitării pe venitul din salarii dacă au o valoare maximă de 400 de euro anual.

„Abonamentele de sănătate suportate de angajator nu vor mai fi supuse impozitării pe venitul din salarii dacă au o valoare maximă de 400 de euro anual, oferind astfel un acces mai mare al angajaţilor la servicii de sănătate, fără ca acest efort financiar să fie suportat de angajator”, a declarat Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, pentru Capital. Această facilitate se traduce prin încasarea unui salariu net ceva mai mare, la final de lună. 

„De-abia acum eliminarea infamului 088 are sens şi va produce şi efectul dorit”

Totodată, la înregistrarea în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se va avea în vedere o analiză a riscului fiscal pe care aceasta îl prezintă şi nu a intenţiei şi capacităţii persoanei impozabile de a desfăşura activitate economică. Aceleaşi principii vor fi avute în vedere şi în cazul anulării/înregistrării în scopuri de TVA.

„Începând de astăzi, 24 iulie 2017, a fost eliminată din Codul fiscal prevederea conform căreia la acordarea sau anularea codului de TVA ANAF trebuie să evalueze «intenţia şi capacitatea» contribuabilului şi a fost înlocuită cu evaluarea riscului. Criteriile privind analiza de risc trebuie aprobate prin OPANAF (adică trebuie să fie publice). De abia acum eliminarea infamului 088 are sens şi va produce şi efectul dorit (simplificare, eliminare abuzuri)”, susţine Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.

Alte măsuri

De asemenea, vor fi eliminate din sfera contribuabililor plătitori de impozit pe profit asociaţiile de proprietari care efectuează doar încasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.  

Mai mult, va fi creat un regim fiscal unitar pentru persoanele juridice care realizează venituri sub 500.000 de euro prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, scopul fiind acela de aducere în acest sistem şi a persoanelor juridice care desfăşoară activităţile aflate sub incidenţa impozitului specific. Măsura se aplică începând cu 1 august, fiind prevăzute reguli tranzitorii.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: