Schimbarea furnizorului de energie electrică: două treimi dintre români încă nu ştiu care este procedura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
energie electrica liberalizare piata bec contor electric

Majoritatea românilor nu au informaţii suficiente cu privire la posibilitatea şi procedurile privind alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda Asociaţiei Energia Inteligentă.

La o lună jumătate de la liberalizarea pieţei de energie, întrebaţi dacă au suficiente informaţii despre posibilitatea şi procedurile pentru alegerea unui furnizor de energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, doar 35,9% dintre cei intervievaţi au răspuns afirmativ, iar 59,9% negativ. 4,2% nu ştiu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Declară că au informaţii suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrică în procente mai ridicate decât media persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, respondenţii din regiunea de Vest, cei care declară că venitul le permite să cumpere şi unele lucruri mai scumpe, respectiv respondenţii care declară că venitul le permite să cumpere tot ce au nevoie.

Procentele cele mai ridicate de respondenţi care declară că nu au informaţii suficiente pentru alegerea unui furnizor de energie electrică se înregistrează în rândul persoanelor cu studii primare, din regiunea Bucureşti Ilfov şi al respondenţilor care declară că venitul le ajunge doar pentru strictul necesar.

Întrebaţi dacă sunt de părere că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieţei de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021, 26% dintre respondenţi răspund afirmativ şi 69% negativ. Procentul non-răspunsurilor este de 5%.

Analiza socio-demografică: Consideră că ANRE a făcut suficiente eforturi pentru a informa consumatorii în legătură cu procesul liberalizării pieţei de energie electrică realizat la 1 ianuarie 2021 procente mai ridicate dintre persoanele între 30 şi 44 de ani. Sunt de părere contrarie în special persoanele peste 60 de ani, respondenţii care locuiesc în Bucureşti şi în urbanul mare.

Datele sociologice arată un nivel redus de informare al populaţiei cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică. Îngrijorător este faptul că lipsa de informare a consumatorilor se menţine la cote foarte ridicate chiar şi după criticile din ultimele luni cu privire la procesul de liberalizare marcat de absenţa unor campanii solide de comunicare şi informare derulate de autorităţi sau entităţile implicate din sectorul privat.

La întrebarea ”Sunteţi mulţumit de furnizorul dvs. actual de energie electrică?” 80,4% dintre cei intervievaţi răspund afirmativ şi 16,3% negativ. 3,4% nu ştiu sau nu răspund.

Analiza socio-demografică: Răspund afirmativ în procente mai ridicate decât media persoanele care locuiesc în urbanul foarte mare şi cele care declară că au venituri care le permit să cumpere şi unele bunuri mai scumpe. Un procent sensibil mai ridicat decât media celor care declară că nu sunt mulţumiţi de furnizorul actual de energie electrică se înregistrează în rândul persoanelor cărora venitul nu le ajunge nici pentru strictul necesar.

Opiniile privind sectorul energetic sunt împărţite, inclusiv ca urmare a modului în care a fost percepută liberalizarea pieţei de energie electrică. Astfel, 42,8% dintre respondenţi sunt de părere că sectorul energetic se îndreaptă într-o direcţie bună, iar 40,1% într-o direcţie greşită.

Analiza socio-demografică: Sunt mai optimişti decât media faţă de direcţia în care se îndreaptă sectorul energetic persoanele cu vârsta între 18 şi 44 de ani, persoanele care declară că venitul le permite să cumpere şi unele lucruri mai scumpe, respectiv respondenţii care declară că venitul le permite să cumpere tot ce au nevoie. Procente mai ridicate de persoane care sunt pesimiste în legătură cu direcţia spre care se îndreaptă sectorul energetic se întâlnesc în rândul respondenţilor peste 60 de ani, al pensionarilor, al agricultorilor şi al respondenţilor care locuiesc în ruralul mare.

Date metodologice:

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Asociaţiei Energia Inteligentă.

Datele au fost culese în perioada 8- 17 februarie 2021 

Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite