Schimbare majoră la Kaufland. Clienţii vor plăti pentru fiecare pungă în care pun legume sau fructe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kaufland anunţă o schimbare majoră a pungilor de la raionul de fructe şi legume, în urma căreia clienţii vor fi obligaţi să scoată bani din buzunar pentru fiecare pungă pe care o folosesc.

Mai precis, de la 1 octombrie, Kaufland România a introdus în magazine pungi biodegradabile compostabile la raioanele de legume – fructe, vitrina cu servire asistată, produsele care se vând vrac şi raionul de pâine. În schimb, fiecare pungă îi va costa pe clienţi 0,10 lei.

„În acest mod, Kaufland lansează o invitaţie către clienţi de a limita utilizarea excesivă a pungilor de unică folosinţă, fie ele şi biodegradabile, şi de a contribui prin acest gest la demersurile de a proteja mediul înconjurător”, anunţă compania.

Kaufland îi încurajează astfel pe clienţi să folosească cât mai puţine pungi, în mod responsabil, limitând irosirea lor, să vină cu punga de acasă şi să reducă astfel cantităţile de deşeuri generate.

Pe lângă pungile biodegradabile, Kaufland România a listat şi o alternativă specială pentru clienţi: săculeţi reutilizabili pentru cântărirea produselor de la raionul legume-fructe. Săculeţii vor putea fi achiziţionaţi la preţul de 5,99 lei, pachetul cu 2 bucăţi.

Estimările companiei arată că prin introducerea acestor măsuri în magazine, cantitatea de plastic de unică folosinţă, nereciclabil, este redusă cu 40 de tone de ambalaje/lună.

„Fiind oferite în mod gratuit atâta timp, ne-am consolidat obiceiul de a considera pungile de unică folosinţă fără valoare şi de aceea să le folosim excesiv, să le irosim, fără să ne gândim că ele au un impact de mediu. Generăm foarte multe deşeuri şi este timpul să ne schimbăm obiceiurile la cumpărături. Am listat pungi biodegradabile, însă suntem prima reţea de retail care nu le va oferi gratuit, din dorinţa de a limita irosirea lor şi a transmite clienţilor un mesaj de responsabilitate”, declară Valer Hancaş, Director Comunicare şi Corporate Affairs Kaufland România.

Nu este neapărat nevoie ca legumele şi fructele să fie puse în pungă de unică folosinţă

Kaufland transmite însă că nu va fi obligatoriu pentru clienţi să pună fructele şi legumele în pungi de unică folosinţă.

Compania transmite clienţilor că pot cântări legumele şi fructele în următoarele moduri permise în magazinele:

-          fără nicio pungă, punând produsele direct pe cântar, dacă cantitatea sau articolul le permite (de exemplu pentru banane sau un pepene galben);

-          în punga reutilizabilă adusă de client de acasă;

-          în noul săculeţ reutilizabil pentru legume-fructe, pe care clienţii îl pot cumpăra din magazine;

-          dacă nu au la ei o alternativă reutilizabilă, clienţii pot cumpăra o pungă biodegradabilă din magazin.

8 din 10 români folosesc pungi de unică folosinţă

Cu această ocazie, Kaufland România prezintă şi primul studiu ce arată comportamentul românilor faţă de utilizarea excesivă a pungilor şi în ce măsură sunt dispuşi să devină mai responsabili. 

Studiul a fost realizat în septembrie 2019, de Departamentul de cercetare al companiei Kaufland România cu ajutorul unei agenţii de research, pe un eşantion reprezentativ la nivel urban de 1001 de persoane.

Potrivit acestuia:

·         54% dintre oameni ar prefera pungi biodegradabile la raionul de legume fructe.

  • 8 din 10 români obişnuiesc să folosească pungi pentru cântărirea fructelor şi legumelor. Doar 20% dintre ei au un comportament anti-risipă: mai exact, 7% dintre români nu folosesc deloc pungă, iar 14% spun că vin cu punga reutilizabilă de acasă.
  • 4 din 10 români au declarat că introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina să îşi schimbe comportamentul de a utiliza excesiv pungi de unică folosinţă la legume-fructe. Potrivit acestora, ei fie vor folosi mai puţine pungi, fie vor opta pentru pungi reutilizabile, fie vor renunţa cu totul la ele.

La nivel european, datele arată că aproximativ 100 miliarde de pungi de plastic sunt folosite într-un an în UE. Un european utilizează, în medie, 200 de pungi de unică folosinţă într-un an, care adesea ajung în natură. Din acestea, 90% sunt pungi subţiri de unică folosinţă.

Noile pungi sunt realizate din amidon de porumb, sunt 100% biodegradabile compostabile şi conţin un minim 40% materie primă bio obţinută din surse regenerabile organice.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2020, toate sacoşele tip maieu, de la casele de marcat din magazinele Kaufland vor fi înlocuite cu o variantă reutilizabilă.

Parcări cu automate de reciclare

În plus, în parcările a 17 magazine clienţii pot găsi aparate automate de reciclare pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri, sticlă şi doze de aluminiu. În primele 6 luni ale acestui an au fost colectate aproximativ 32 de tone de ambalaje. Până la finalul anului 2021, obiectivul este ca toate magazinele Kaufland din România să beneficieze de acest tip de infrastructură de reciclare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite