Schimb dur de replici la audierile din Parlament pe tema ROBOR. Isărescu spune că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar

Schimb dur de replici la audierile din Parlament pe tema ROBOR. Isărescu spune că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (ALDE) şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, au avut, marţi, la audierea pe tema ROBOR din Senat, un schimb acid de replici, marcat de dese întreruperi ironice.

 
„Am observat că în opinia publică este o confuzie, au impresia că BNR e condusă de o singură persoană, are o conducere colectivă de aceea am venit cu întregul Consiliu de Administraţie. Nu ca să impresionam”, a spus Isărescu, cu trimitere la atacurile lui Zamfir la adresa sa. 
  
 Şeful BNR a fost întrerupt de Zamfir în dese rânduri. 
  
 „Aici noi punem întrebările şi dvs răspundeţi. Noi facem regulile. Dvs sunteţi responsabil de politică monetară. Am o rugăminte, nu este conferinţa de presă, este o audiere”, a spus senatorul ALDE. 
  
„Mă lăsaţi să vorbesc?”, a întrebat Isărescu. 
  
„Vă las. A fost un lung şir de declaraţii contradictorii ale dvs despre ROBOR. Când aţi spus adevărul?”, l-a întrebat Zamfir pe guvernatorul BNR. 
  
 „În ambele cazuri”,  a răspuns Isărescu, începând să prezinte definiţia ROBOR. 
  
 „ROBOR este un indice al pieţei interbancare, formată din bănci care au conturi deschise la BNR, să luăm cifră 40. Alimentarea cu lichiditate a trezorieri se află prin această piaţă interbancară. BNR nu are niciun cont. Noi ne luăm banii tot prin banci”, a spus Isărescu. 
  
 După mai multe schimburi de replici, Tăriceanu a intervenit. 
  
 „Am o rugăminte, discuţia să se desfăşoare eficient şi să ne înţelegem. Rog să avem răbdarea să ne ascultăm unii pe alţii, să nu ne intrerupem”, a spus şeful ALDE şi al Senatului.
 
Ulterior, Isărescu a afirmat că există o înţelegere între bănci, dar nu de tip cartelar, iar ROBOR-ul  nu poate fi manipulat.
 
„Înţelegere de tip cartelar. Nu, înţelegerea de tip cartelar este anormală.”, a spus Mugur Isărescu în faţa comisiei.
 
Ulterior a urmat un schimb de replici cu preşedintele Comisiei, Daniel Zamfir.
 
„Cuvântul acesta „înţelegere” v-a rămas foarte pregnant. Eu am libertatea să înţeleg orice, domnule guvernator, pentru că nu sunt printre cei înţeleşi cu dvs”, a spus Daniel Zamfir.
 
Mugur Isărescu a spus: „Dvs sunteţi un oficial al statului român. Trebuie să înţelegeţi realitatea şi legile, domnule preşedinte”.
 
„Nu se poate să se stabilească o dobândă pe piaţa interbancară decât între bănci, pentru că ele participă la această finanţare. Deci ROBOR este o dobândă stabilită între bănci. Singura întrebare este următoarea: există riscul ca ROBOR, ca dobândă, să fie de tip cartelar? Şi vă spunem - Nu! Acesta este răspunsul. Cu alte cuvinte, la întrebarea - a fost manipulat ROBOR? Categoric nu! În Europa am constatat că este”, a mai spus Isărescu.
 
ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% şi 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% faţă de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.
 
„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se opreşte orice tendinţă de cartelizare şi se absoarbe tendinţa de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.
 
Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi, că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%
 
„Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară - n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marţi, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament.
 
În plus, Guvernatorul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR.
 
„A, spun un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: