Scandalul diluanţilor, acum şi la becuri: jumătate dintre becurile de pe rafturile magazinelor sunt trucate. „Nu sunt conforme cu ce scrie pe etichetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţia Română pentru Iluminat a introdus un ghid prin care românii sunt informaţi despre becuri, tehnologii, consum şi necesitatea colectării acestora
Asociaţia Română pentru Iluminat a introdus un ghid prin care românii sunt informaţi despre becuri, tehnologii, consum şi necesitatea colectării acestora

Peste 50% din etichetele becurilor şi corpurilor de iluminat din comerţ induc în eroare consumatorul pentru că informaţiile pe care le conţin „nu sunt conforme cu realitatea, sunt trucate sau incomplete“,  susţine Dan Vătăjelu, preşedinte Asociaţiei Române pentru Iluminat (ARI).

Astfel, organizaţia profesională, în parteneriat cu Asociaţiile InfoCons şi Recolamp anunţă lansarea proiectului „Alegeţi un iluminat mai bun - Ghidul pentru achiziţia surselor de iluminat“, scrie News.ro. 

Potrivit lui Vătăjelu, ghidul vizează îmbunătăţirea gradului de cunoaştere privind opţiunile cele mai potrivite pentru fiecare dintre noi, cu privire la sursele de lumină.

Ghidul explică tipurile de becuri existente - formă şi dulie, oferă date despre consum în privinţa tehnologiilor noi comparativ cu cele cu incandescenţă, durata de viaţă, timpul de aprindere, redarea culorilor, lumină caldă versus lumină rece, necesitatea colectării separate şi a reciclării surselor de lumină, eficienţa energetică şi altele.

Într-o primă etapă vor fi tipărite 8.000 de afişe, care vor fi distribuite cu ajutorul InfoCons către toate autorităţile locale.

Până la finalul anului, asociaţia pregăteşte editarea a încă cinci ghiduri destinate profesioniştilor: autorităţi publice, unităţi de învăţământ, spitale şi investitori privaţi.

Potrivit ultimelor date publicate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, valabile pentru 2012, şi citate de directorul de marketing al Recolamp, Roxana Şunică, în România intră, anual, circa 12 milioane de unităţi de becuri şi echipamente de iluminat. Din această cantitate, însă, doar 12-13% sunt colectate şi reciclate.

De la 1 ianuarie 2016, România are o ţintă de colectare de minimum 40% din greutatea medie a produselor introduse pe piaţă, în ultimii trei ani, de către producătorii români. 

Iar până în 2021, trebuie să fim capabili să asigurăm colectarea şi tratarea a minimum 65% din deşeurile de echipamente electrice.

În 2015, participanţii Recolamp au introdus pe piaţa din România circa 7 milioane unităţi de echipamente de iluminat. Din această cantitate, aproximativ 80% au fost colectate şi reciclate.

„În România încă se mai vând becuri clasice, cu filament, dăunătoare mediului din cauza faptului că sunt mari consumatoare de energie”, mai spune Roxana Şunică. Uniunea Europeană a interzis în urmă cu câţiva ani comercializarea acestui tip de becuri.

Asociaţia Recolamp, formată din 164 de producători sau importatori de echipamente de iluminat, are 12.000 de puncte pentru colectarea deşeurilor. Asociaţia are ca membri fondatori companiile Philips România, Osram România şi GE Hungary ZRT.

Organizaţiile care au licenţă de operare pe deşeurile de echipamente de iluminat sunt asociaţiile Ecotic, RoRec, Recolamp, Environ, Ecopoint, Ecomold, Eco Lighting Collect şi firma CCR Logistics Systems.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite