Scăderea preţului petrolului se vede în bugetul României: ANRM estimează că statul va colecta mai puţin din redevenţe în acest an

Scăderea preţului petrolului se vede în bugetul României: ANRM estimează că statul va colecta mai puţin din redevenţe în acest an

Petrom şi Romgaz sunt principalele companii care plătesc redevenţe pentru petrol şi gaze  FOTO Shutterstock

Scăderea cotaţiilor petrolului pe bursele mondiale se vede direct în bugetul României: Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) estimează că statul va încasa în acest an redevenţe petroliere şi miniere între 1,16 miliarde lei şi 1,38 miliarde lei. Suma este mai mică decât în 2014.

„Pentru 2016 estimările privind veniturile la buget din redevenţele petroliere sunt de 1.000 - 1.200 milioane lei, iar în ce priveşte redevenţele miniere sunt de 160 - 180 milioane lei“, a comunicat ANRM, răspunzând unor întrebări Mediafax.
 
În primele nouă luni din 2015, veniturile din redevenţe petroliere au însumat 896,6 milioane lei, iar cele din redevenţe miniere 166,67 milioane lei, rezultând un total de 1,06 miliarde lei.
 
În 2014, redevenţele au fost mai mari decât cele estimate pentru 2016, totalizând 1,56 miliarde lei, dintre care 1,36 miliarde lei petrol şi 200,87 milioane lei minier. 
Cele mai mari sume au fost plătite de Petrom - 848,25 milioane lei şi Romgaz - 289,16 milioane lei. Acest lucru se întâmplă deoarece Petrom extrage întreaga cantitate de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze, iar Romgaz extrage cealaltă jumătate din producţia de gaze naturale.
 
În anul 2014 barilul de petrol era 115 dolari în luna iunie, dar de atunci cotaţiile s-au prăbuşit până la niveluri în jurul a 30 de dolari pe baril.
 
Oficialii ANRM menţionează că redevenţele petroliere se modifică în funcţie de cantităţile extrase şi de schimbarea preţului de referinţă. În domeniul minier, totalul taxelor variază printre altele în funcţie de numărul de firme şi de cantităţile exploatate.
 
Autorităţile vor să modifice sistemul de taxare în domeniul hidrocarburilor. Schimbările ar fi trebuit să fie aplicate de la 1 ianuarie, dar noul mod de calcul nu a fost stabilit nici până în prezent şi este încă în analiză la Ministerul Finanţelor Publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările