Sfârşitul anului 2017 a adus o creştere semnificativă a preţului gazelor naturale pe bursa de gaze. Această creştere a apărut urmare a unor acţiuni persuasive de inducere la nivelul pieţei a ideii de criză a gazelor în iarna 2017/2018 şi de necesitate de creştere a preţului gazelor pe piaţa de gaze pentru a preveni această criză. Un astfel de semnal a atras atenţia participanţilor din piaţă, care au intrat în panică şi a determinat o escaladare a preţului gazelor în lunile decembrie 2017 – ianuarie 2018. Iarna 2017/2018 a fost relativ uşoară, existând doar două episoade în care temperaturile au scăzut sub nivelurile minime normale. Aceste elemente au determinat ca după luna ianuarie 2018, să apară corecţii la nivelul preţului gazelor naturale, acesta reintrând într-un trend similar anului 2017. Preţul gazelor naturale a scăzut, faţă de nivelul maxim pe care l-a atins în luna ianuarie 2018, tendinţă care va continua şi în lunile de vară.

Începând cu data de 1 aprilie 2018, 1,65 milioane de clienţi casnici vor plăti mai mult cu 10% pe gaze naturale urmarea a aprobării unei creşteri de preţ cu 10% de către ANRE.

Comunicatul prin care se justifică această creştere a preţului gazelor naturale face referire la faptul că  preţul gazelor naturale pe Bursă Romană de Mărfuri a ajuns la un maxim istoric de 93 lei/MWh, fără a face şi precizarea că pe aceeaşi Bursă Română de Mărfuri, societatea care a primit dreptul de a mări cu 10% preţul gazelor la consumatorii casnici în această perioadă a cumpărat gazele cu 74 lei/MWh.
În cadrul Campaniei Preţ Corect La Gaze, în care lunar mă întâlnesc cu sute de consumatori, este tot mai greu să găsesc cuvintele care să lămurească oamenii cum poate creşte preţul gazelor naturale cu 10% când el scade cu 20%!

Aici găsiţi Preţul Gazelor Naturale, Buletin trimestrial, Vol III, 30.03.2018.