Salariul mediu net a crescut cu un leu în luna februarie. Industria tutunului a consemnat creşteri de 32%, iar cea mai mare scădere a venit la petrol şi gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu nominal brut a fost în februarie de 2.247 lei, în scădere cu 0,1% faţă de ianuarie, iar cel net s-a plasat la 1.629 lei, în creştere cu un leu, cele mai mari câştiguri fiind consemnate în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.

În industria fabricării produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, în hoteluri şi restaurante, de 957 lei.

„Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,8%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2014“, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Avansul salariului mediu net faţă de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanţe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.

În fabricarea produselor din tutun, câştigurile au crescut cu 32,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă cu 10,5%-12,5%. Creşteri mai reduse, între 5%-10%, au fost înregistrate în în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii.

Scăderi ale câştigurilor medii nete au fost raportate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 10,6%), în activităţile de servicii anexe extracţiei, depozitare şi auxiliare pentru transport (cu 4,5%-7%), iar în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) reducerile au fost cuprinse între 2,5% şi 4%.

Salariile nete din fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere s-au diminuat cu 2-2,5%.

Mai puteţi citi:

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: Dacă nu introducem această acciză de 7 eurocenţi, riscăm să nu mai plătim pensiile

Din introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant se vor colecta până la finele anului două miliarde de lei, iar neîncasarea acestei sume ar putea crea probleme la plata cheltuielilor curente, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Şomerii, aşteptaţi la selecţie. Angajatorii danezi caută culegători de mazăre

Călărăşenii fără loc de muncă, dar dornici să câştige bani frumoşi peste graniţe se pot înscrie la selecţia pentru culegători de mazăre. Angajatorii danezi, prin reţeaua EURES,  pun la dispoziţia persoanelor interesate o ofertă de 50 de locuri de muncă, fiind promis un salariu de minimum 507 euro pe lună.

Contabilii a două protoierii din Vaslui, amendaţi de procurori pentru că au semnat statele de plată în locul preoţilor, dându-le salarii mai mici

Trei contabili ai unor protoierii din judeţul Vaslui, cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals în formă continuată, după ce au semnat în locul unor preoţi pe state de plată ce priveau sprijinul financiar acordat de stat personalului clerical, au scăpat doar cu sancţiuni administrative, fiind scoşi de sub urmărire penală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite