Salamul de Sibiu dobândeşte denumirea de Indicaţie Geografică Protejată. Ce produse mai umează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
salam de sibiu_agricola

Salamul de Sibiu va purta oficial denumirea de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), după ce în urmă cu 20 de zile a fost publicat anunţul de înregistrare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, informează Agerpres.

În urma unei postări pe pagina sa de socializare, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a felicitat pe cei care au promovat acest demers şi vrea ca şi alţi producători români să le urmeze exemplul.

„Îmi face o deosebită plăcere să promovez producători şi produse româneşti care au atins excelenţa şi a căror seriozitate, respectiv calitate, au depăşit graniţele ţării şi s-au făcut remarcate pretutindeni în lume! Felicit membrii Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu care au aplicat şi au obţinut la data de 19 februarie înregistrarea ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi-i asigur, ca şi până acum, de întregul meu sprijin. În egală măsură, încurajez toţi producătorii de produse de calitate să urmeze exemplul Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu şi-i asigur de totala deschidere şi implicare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Reprezentanţei Permanente a României la UE în susţinerea acestora“, a scris Achim Irimescu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Agerpres, Salamul de Sibiu este al doilea produs românesc care dobândeşte denumirea de Indicaţie Geografică Protejată, după ce acest titlu a fost obţinut în 2011 de Magiunul de Prune de Topoloveni.

„România are deja protejat 'Salamul de Sibiu' la nivel european, dar protecţia intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aşa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie şi Telemeaua de Ibăneşti, care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că, din punct de vedere cronologic, s-a depus documentaţia înaintea 'Salamului de Sibiu', dar a fost o contestaţie a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situaţia şi cred că într-o lună cel mult vom primi şi pentru acesta. Urmează Novacul afumat“, preciza Irimescu la 19 februarie pentru Agerpres.

Demersurile pentru acordarea denumirii de Indicaţie Geografică Protejată au fost făcute încă din noiembrie 2014, când Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu, formată din cinci producători români de mezeluri, respectiv Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi şi Scandia România, la care ulterior a aderat şi CrisTim au înaintat Comisiei Europene cererea pentru a primi această denumire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite