Guvernul a transferat Minvest Roşia Montană de la Dan Şova din nou la Ministerul Economie, condus de Andrei Gerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Considerând că ministrul Dan Şova „şi-a încheiat misiunea“, prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian, Guvernul va transfera compania Minvest Roşia Montană din nou în subordinea Ministerului Economiei FOTO Mediafax
Considerând că ministrul Dan Şova „şi-a încheiat misiunea“, prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian, Guvernul va transfera compania Minvest Roşia Montană din nou în subordinea Ministerului Economiei FOTO Mediafax

Compania Minvest Roşia Montană, înfiinţată de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, a fost transferată de la ministrul delegat pentru Investiţii, Dan Şova, la Ministerul Economiei, condus de Andrei Şova, considerându-se că Şova  „şi-a încheiat misiunea“ prin redactarea unei legi pe această temă.

Decizia a fost luată prin hotărâre aprobată miercuri de Guvern. La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotărâre, înfiinţarea unei noi companii care să se ocupe exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care să funcţioneze doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).

Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, şi care până la acel moment a funcţionat în subordinea Ministerului Economiei, condus de ministrul PNL Andrei Gerea.

În luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, iniţiat de către departamentul condus de Şova, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Considerând că ministrul Şova „şi-a încheiat misiunea“, prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian şi a redactat şi un proiect de lege care include rezultatul acestor discuţii,Guvernul va transfera compania Minvest Roşia Montană din nou în subordinea Ministerului Economiei.

Argumentul inclus, la începutul lunii noiembrie, în proiectul de hotărâre este că transferul dreptului de administrare asupra societăţii Minvest Roşia Montană către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Şova, a avut la bază în principal crearea premiselor ca acest departament să dobândească autoritatea de a acţiona în calitate de coordonator al discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.


Pe aceeaşi temă:

DOCUMENT Proiectul Guvernului pentru exploatarea de la Roşia Montană, respins de Comisie din a treia încercare

RMGC nu renunţă la Roşia Montană. Compania speră să înceapă proiectul minier în 2014

Şedinţă la USL. Antonescu: Legea Roşia Montană va primi aviz negativ. Ponta: Următorul proiect de lege va fi mult mai bun

VIDEO Premierul Victor Ponta a ajuns la Sibiu. Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană i-au strigat: „Ruşine!“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite