Ce vrea să facă Guvernul cu banii de la Roşia Montană: 165 de kilometri din Autostrada Transilvania şi modernizarea a 300 de şcoli şi 40 de spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul în care proiectul minier de la Roşia Montană primeşte undă verde în Parlament, Executivul plănuieşte realizarea unor investiţii de circa patru miliarde de euro în infrastructură.

Direcţia Strategii Guvernamentale propune ca 2,2 miliarde de euro, cea mai mare parte a sumei, să fie alocată în Sănătate: cu 1,2 miliarde de euro ar fi plănuită dotarea a şase spitale de urgenţă cu 800 de paturi, potrivit unui document guvernamental care poartă antetul Cancelariei Primului Ministru, care a fost prezentat de către România TV. Astfel, s-ar ajunge la 200 de milioane de euro pe spital, ceea ce înseamnă un cost de 250.000 de euro pe patul de spital.

Mai departe, se regăseşte modernizarea a 40 de spitale din Transilvania cu un miliard de euro.

O altă sumă, de 1,3 miliarde de euro este împărţită pentru  finalizarea lucrărilor la mai multe tronsoane de autostradă totalizând 165 de kilometri din Autostrada Transilvania: Suplacu de Barcău – Borş (64 kilometri), Suplacu de Barcău – Nădăşelu (92 kilometri), Nădăşelu – Gilău (9 kilometri).

Pentru educaţie sunt alocaţi 280 de milioane de euro, împărţiţi între construirea/modernizarea a 400 de grădiniţe (100 de milioane de euro), construirea/modernizarea a 300 de şcoli (60 de milioane de euro) şi modernizarea a 15 cămine studenţeşti în oraşele Cluj, Braşov, Timişoara, Sibiu şi Oradea - cu un cost de 120 de milioane de euro.

În fine, alte 220 de milioane de euro sunt alocate pentru realizarea sau modernizarea a 110 azile de bătrâni. 

Documentul este semnat de Mirel Palada, consilier de stat, coordonator la Direcţia de Strategii Guvernamentale.

„Două la primărie, două la prefectură”

Pe de altă parte, suma de 4 miliarde de euro împărţită „pe baza veniturilor din proiectul Roşia Montană”, diferă substanţial de suma estimată de stat că o va primi din exploatarea minieră, aşa cum este prezentată în acordul cu societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), făcut public recent.

Acordul privind exploatarea de la Roşia Montană estimează că statul va primi direct doar 2,3 miliarde de dolari la buget şi bugetele locale, împărţiţi astfel: redevenţe de 591 milioane de dolari; dividende de 580 milioane de dolari; impozit pe profit – 445 milioane; impozite pe dividende şi dobânzi în cazul nerezidenţilor – 368 milioane; impozite şi contribuţii sociale aferente salariilor – 200 de milioane de dolari; accize pe combustibilul folosit – 115 milioane de dolari; autorizaţii, impozite pe clădiri şi alte taxe asemănătoare – 56 de milioane de dolari. De asemenea, trebuie menţionat că aceşti bani nu sunt vărsaţi toţi deodată, ci pe durata celor 15-20 de ani ai exploatării.

Alte 2,9 miliarde de dolari ar fi bani care se vor învârti în economia românească prin intermediul furnizorilor care vor lucra la proiectul minier. Aceştia nu sunt, însă, banii statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite