Romgaz a dublat preţul gazelor livrate ELCEN pentru încălzirea centralizată din Bucureşti. Nicuşor Dan, ultimul obstacol în calea creşterii facturii la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Romgaz va livra către centralele din Bucureşti gaze la un preţ dublu faţă de cel de acum, scrie economica.net, precizând că astfel costul de producţie al gigacaloriei ar creşte cu circa 60%, iar preţul final, plătit de populaţie, puternic subvenţionat şi acum, cu 20%.

Primarul Capitalei trebuie să decidă dacă va majora subvenţia, pe care nici acum, mai mică fiind, nu o poate plăti la timp, sau va accepta scumpirea apei calde şi căldurii pentru bucureştenii racordaţi la termoficare, scrie economica.net.

După o perioadă de negocieri dure, Romgaz, cel mai mare producător de gaze al ţării, controlat de stat, şi Electrocentrale Bucureşti (Elcen), producătorul de energie electrică şi termică al Bucureştiului, au bătut palma pe preţul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie.  Potrivit unor surse convergente din piaţa de energie, Romgaz a fost de acord să livreze gaze către centralele electrotermice ale Elcen la preţul de 151 lei/MWh.

Cele patru centrale din Bucureşti, CET Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti, primesc gaze de la Romgaz pentru energia electrică şi termică, cea din urmă livrată către Termoenergetica (fosta RADET), firmă a Primăriei. După această scumpire, Termoenergetica va plăti aproximativ 329 de lei/Gcal. La acesta se adaugă costul de transport şi distribuţie prin reţea.

Preţul final al gigacaloriei are ajunge la 590 de lei în Bucureşti, faţă de 490 de lei, cât este în prezent. Cu toate acestea, în prezent bucureştenii plătesc un preţ de doar 163 de lei/Gcal, puternic subvenţionat de Primărie. Rămâne de văzut dacă Nicuşor Dan va decide să majoreze subvenţia sau va creşte preţul plătit de populaţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite