Românul care mobilează cabanele de lux din Alpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul Dorin Feldioreanu produce în satul Chichiş, din judeţul Covasna, mobilier din lemn masiv pe care-l pictează şi îl „antichizează“ pentru a-l vinde la export. După ce a lucrat la aproape toate fabricile de mobilă din ţară şi chiar la Ikea în Suedia, de 10 ani, Feldioreanu a ales să se dedice unei afaceri de familie.

La graniţa dintre judeţele Braşov şi Covasna se află localitatea Chichiş, sau Kökös cum o numesc localnicii, majoritatea de etnie maghiară. Un sat mic, cu influenţe secuieşti, ungureşti şi româneşti, unde localnicii îşi impart tradiţiile şi munca.

VEZI AICI GALERIA FOTO

Aici, braşoveanul Dorin Feldioreanu (57 de ani), de profesie inginer în industrializarea lemnului, s-a decis în urmă cu 10 ani să deschidă o fabrică de mobilă. Asta după ce înainte lucrase la aproape toate fabricile mari de mobilă din ţară şi chiar la Ikea, în Suedia, unde a fost şef de secţie în anii '90. Sătul de umblat prin lume, Feldioreanu s-a hotărât să clădească o afacere de familie.

A cumpărat la Chichiş, cu 10.000 de mărci (aproximativ 5.000 de euro) un teren şi o hală. Pentru renovarea şi modernizarea halei a mai investit 7.000 de euro, iar pentru utilaje încă 1.000 de euro, bani pe care-i strânsese înainte, din salariu. Fiind obişnuit cu străinătatea şi având multe cunoştinţe în ţările nordice, Feldioreanu a deschis fabrica de mobilă din Chichiş cu un scop precis: exporturile.

De asemenea, iubitor de artă, inginerul a hotărât ca mobila lui să nu fie una simplă, banală, ci să o personalizeze şi să o facă mai atractivă. Aşa încât a decis să o „antichizeze" (n. red. - îi dă un aspect de mobilă veche) şi apoi s-o picteze cu diverse motive - de la flori şi păsări până la chipuri de oameni, după preferinţa clientului. Totodată, meşterul ne spune că pictează diferit pentru fiecare comandă în parte.

„Austriecii vor peisaje sau personaje, italienii vor picturi clasice, iar americanii vor reproduceri după pozele familiei", dezvăluie Feldioreanu. De asemenea, recunoaşte că, dacă nu ar fi pictat mobila, nu ar fi avut succes în această branşă. „Pictura trezeşte curiozitatea şi, împreună cu „antichizarea", dă o valoare mai mare lemnului", afirmă meseriaşul.

Un pat iscusit de meşterul din Chichiş costă între 250 şi 350 de euro, în timp ce un dormitor complet poate ajunge şi la 2.500 de euro. Feldioreanu spune că nu e scump, din moment ce, pentru un dormitor, un angajat trudeşte opt zile.

Materie primă din Letonia

image

Mobilierul pictat costă cu aproximativ 25% mai mult decât cel simplu

La fabrica din Chichiş, Feldioreanu lucrează alături de 11 angajaţi pe care i-a specializat singur. „Mi-a fost foarte greu la început pentru că toţi angajaţii lucraseră numai în agricultură. De asemenea, mulţi dintre ei nu vorbeau prea bine româneşte, motiv pentru care am fost nevoit să învăţ maghiară, cât de cât, pentru a ne putea înţelege", povesteşte el.

Trecând la partea tehnică, meşterul spune că tratarea lemnului este cea mai importantă. Şi cum totul este ecologic 100%, lemnul este impregnat cu extract de nuc sau cu frunze macerate de tutun. După aceea se aplică vopseaua (culori acrilice, cu ulei din in), apoi urmează finisarea cerată. Se foloseşte lemn de pin sau de molid pe care îl importă din Letonia, unde este mai ieftin cu 18% decât la noi.

14.000 de euro pe lună

Firma sa, Rotechim, este o afacere de familie condusă de cei patru Feldioreanu: Dorin conduce producţia, Alexandra (fiica) este director de export, Paul (fiul) este responsabilul cu promovarea produselor şi coordonează site-ul firmei, iar Rodica (soţia) se informează în legătură cu preţurile concurenţilor, cu licitaţiile din România şi cu participarea la diverse târguri de profil. Rotechim are vânzări lunare cuprinse între 10.000 şi 14.000 de euro şi în fiecare an înregistrează creşteri constante de 20%.

Despre concurenţi, Feldioreanu spune că are o relaţie bună cu toţi. „În România mai sunt doar şase producători de mobilă pictată, cu care ne întâlnim la licitaţiile organizate de hoteluri şi ne completăm unul pe altul: noi, cu stilul nostru, mobilăm dormitoarele, iar pe concurenţi îi lăsăm să facă restaurantele. Ne batem însă la secţiunea «baruri» şi «crame»", spune inginerul.

Casetă tehnică

- Investiţie iniţială: 13.000 de euro.
- Cifră de afaceri în 2009: 160.000 de euro.
- Marjă de profit: 12%.
- Angajaţi: 14 (salariu mediu de 250 de euro/lună).
- Preţ lemn: 250 de euro/metru cub.
- Alte cheltuieli: 200 de lei/lună - medic, 2.000 de lei/an - protecţia muncii, 900 de lei/lună - servicii de pază.
- Peste 80% din producţie este exportată, în special în Norvegia, Franţa şi Austria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite