Românii care vor să-şi cumpere maşină nouă prin programul „Rabla“ se înscrie la unul dintre cei 90 de dealeri auto validaţi

Românii care vor să-şi cumpere maşină nouă prin programul „Rabla“ se înscrie la unul dintre cei 90 de dealeri auto validaţi

Nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obţinute şi vândute de cei care au de casat o maşină, dar nu vor să cumpere o maşină nouă

Aproape 90 de dealeri auto au fost validaţi în cadrul programului „Rabla 2014“, iar 20 au fost respinşi, potrivit Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). Dosarele admise în programul „Rabla 2014“ au fost depuse pentru un număr total de 230 de puncte de lucru/agenţi autorizaţi care vor putea comercializa autovehicule în cadrul programului din acest an.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lista acestora poate fi consultată pe site-ul AFM, la secţiunea „Rabla pentru autovehicule“.
 
Dealerii autorizaţi vor avea la dispoziţie 17.000 de tichete, câte au fost alocat anul acesta persoanelor fizice în cadrul programului „Rabla 2014“. Tichetele vor fi alocate electronic, în sistemul informatic gestionat de AFM.
 
Cetăţenii care doresc să se înscrie anul acesta în programul „Rabla“ o vor putea face la orice dealer dintre cei validaţi. Distribuţia tichetelor  nu se va mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto validaţi, pe măsură ce se înscriu solicitanţii, a anunţat ministrul Mediului Attila Korodi. Totodată, tichetele nu vor mai fi distribuite în etape, ci vor fi toate disponibile de la lansarea programului.
 
Anul acesta, cei care vor dori să îşi caseze maşina mai veche de opt ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou se vor prezenta direct la dealerul auto validat de la care doresc să cumpere şi se vor înscrie, urmând ca apoi să meargă la un colector autorizat în program pentru casare, la Poliţie pentru radierea autovehiculului şi să revină la dealer pentru a încheia contractul de vânzare-cumpărare.
 
Cei care vor să îşi caseze vechea maşină, dar nu şi să cumpere o maşină nouă, pot ceda dreptul de folosire a primei de casare altcuiva, cu care trebuie să meargă la dealer. Atunci când va fi eliberat tichetul electronic, acesta va fi pe numele celui care cumpără autoturismul, a mai precizat  ministrul Mediului Attila Korodi.
 
Astfel, nemaiexistând fizic tichete, ele nu vor mai putea fi obţinute şi vândute de cei care au de casat o maşină, dar nu vor să cumpere o maşină nouă. În schimb, cei aflaţi în această situaţie trebuie să se înţeleagă din start cu cineva care vrea să cumpere o maşină nouă, căruia să îi cedeze reducerea de 6.500 de lei.
 
Anul trecut, în cadrul programului Rabla au fost alocate 23.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice şi 3.000 pentru firme şi instituţii publice. Au fost distribuite 20.922 de tichete astfel: 19.211 către persoanele fizice şi 1.711 de tichete către instituţii şi firme.
 
În ceea ce priveşte casarea autovehiculelor uzate şi achiziţionarea autovehiculelor noi prin program, 19.846 de unităţi au făcut obiectul dezmembrării, în timp ce numărul unităţilor achiziţionate a fost de 13.465 (11.862 de maşini au fost achiziţionate de către persoanele fizice, iar 1.603, de instituţii şi firme), informează AFM. Anterior, între 2010 şi 2012, pentru casare se obţinea un tichet de 3.800 de lei, iar la achiziţionarea autoturismului nou puteau fi folosite până la trei tichete.
 
În 2010, au fost casate 186.854 de maşini, fiind cumpărate aproape 60.000 de autoturisme noi cu ajutorul tichetelor valorice. În 2011, au fost scoase din uz 116.641 de maşini vechi şi au fost cumpărate aproximativ 40.000 de vehicule noi. În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate şi achiziţionate 15.149 de maşini noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziţionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

Mai puteţi citi: 

Distribuţia tichetelor la noul program Rabla 2014 nu se mai face pe judeţe, ci strict în funcţie de cerere. Specula cu acestea va dispărea. Distribuţia tichetelor Rabla nu se va mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto, pe măsură ce se înscriu solicitanţii.

Korodi: Programul „Rabla“ ar putea începe de la 1 aprilie. Programul Rabla ar putea fi reluat din 1 aprilie, a anunţat, vineri, ministrul Mediului, Attila Korodi, menţionând că va fi un sistem diferit, care va exclude certificatele în formă de hârtie şi că totul va fi lucrat în baze de date electronice, sigure.
 
Program Rabla 2014, proiect: 20.000 de tichete, 6.500 lei prima de casare, includerea maşinilor mai vechi de opt ani. Noul program Rabla 2014, supus de curând dezbaterii publice, ar putea aduce o serie de modificări faţa de versiunea precedentă. Potrivit documentului, tichetele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, iar în cadrul programului ar putea fi incluse şi autovehicule cu o vechime mai mare sau egala cu opt ani, anunţă Mediafax.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: