Românii vor plăti pentru cât gunoi aruncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciile de salubritate ar putea costa mai puţin, dacă se va aplica principiul „plăteşte pentru cât arunci”, a spus ministrul Graţiela Gavrilescu, explicând că se va plăti doar pentru deşeurile care nu pot fi reciclate.

România are nevoie de o legislaţie clară, care să ne transforme dintr-o societate a risipei într-una a reciclării, a afirmat Gavrilescu.

Potrivit acesteia, aplicarea principiului ''Plăteşti pentru cât arunci'' înseamnă că populaţia va plăti numai pentru deşeurile nereciclabile.

„Dacă vom plăti numai pentru deşeurile nereciclabile, vor fi costuri mai reduse pentru salubrizare, la reintrarea în circuitul economic a materialelor reutilizabile, conform principiilor economiei circulare şi, nu în ultimul rând, la scăderea consistentă a cantităţilor depozitate la groapa de gunoi”, a spus ministrul.

Ministerul Mediului a lansat săptămâna trecută în dezbatere publică un proect de act normativ care obligă operatorii economici să aplice un sistem de garanţie la returnarea ambalajelor ce pot fi refolosite.

Concret, pentru fiecare produs ambalat într-un ambalaj refolosibil, cetăţenii vor plăti câte 2 lei, urmând ca în momentul returnării ambalajului să-şi primească înapoi garanţia.

Proiectul nu conţine însă şi lista ambalajelor care pot fi refolosite.

Acelaşi proiect obligă primăriile să stabilească cel puţin două tarife pentru serviciile de salubritate, astfel încât localnicii să poate alege, în funcţie de volumul, greutatea şi frecvenţa cu care le este colectat gunoiul, care tarif le convine. Până în 2020, primăriile ar trebui să recicleze cel puţin 50% din cantitatea de sticlă, hârtie şi plastic colectată.

În ceea ce priveşte constructorii, tot până în 2020 vor fi obligaţi să recicleze 70% din deşeurile rezultate din construcţii şi demolări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite