Teodorovici: Românii din străinătate nu vor fi urmăriţi fiscal prin Spaţiul Privat Virtual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site ANAF FOTO Adevarul

Românii din Diaspora nu vor fi urmăriţi fiscal de ANAF prin Spaţiul Privat Virtual, a transmis ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Informaţia transmisă iniţial de „Adevărul” este greşită.

UPDATE Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a infirmat faptul că vrea să urmărească fiscal românii din diaspora prin Spaţiul Privat Virtual, declarând că înrolarea în sistem rămâne opţională.

UPDATE Înrolarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV) este o facilitate opţională la dispoziţia românilor din afara ţării, precizează Ministerul Finanţelor.

Potrivit clarificărilor instituţiei, propoziţia „identificarea contribuabililor la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României” din Referatul de aprobare al proiectului de ordin se referă la îndeplinirea procedurii de confirmare a identităţii contribuabililor, care solicită înregistrarea ca utilizatori ai serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României.

Scopul acestei prevederi este de a veni în întâmpinarea persoanelor fizice, care au cetăţenia română şi doresc să se înroleze voluntar în SPV, dar domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate. 

În acest sens, pentru a le oferi si posibilitatea de a se prezenta şi la ambasada sau oficiile consulare din ţara în care se află, care sunt mai apropiate, se propune următoarea completare pentru art. 20 alin. 6 lit. b):

„b) aprobare la ghişeu. În acest caz persoana fizică trebuie să se prezinte la orice organ fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în scopul identificării fizice. În cazul persoanelor fizice care au cetăţenia română şi domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate, în scopul identificării fizice, se pot prezenta şi la oficiile consulare sau ambasadele României în circumscripţia cărora domiciliază, au reşedinţa sau lucrează, după caz.” 


Avocatnet.ro explică, detaliat, ce modificări aduc Finanţele la SPV: Nicio prevedere legală aflată acum în vigoare sau în dezbatere publică nu obligă persoanele fizice să se înscrie în SPV. Proiectul de ordin le va da posibilitatea să ceară înregistrarea în SPV celor din Diaspora care nu doreau să facă pentru asta un drum special în România.

Astfel, noutatea este o facilitate pentru românii din străinătate: înregistrarea în SPV la misiunile diplomatice/consulare, chestiune care acum nu se poate face, misiunile neavând nici măcar acces la infrastructura informatică de la baza SPV-ului.

Citeşte explicaţiile complete pe avocatnet.ro.

VARIANTA INIŢIALĂ

Ambasadele şi consulatele României din străinătate vor trebui să îi identifice pe toţi românii stabiliţi în străinătate, pentru ca Fiscul să-i poată înregistra în Spaţiul Privat Virtual, portal prin care ANAF le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară.

Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordin în care susţine că este „necesară identificarea în străinătate, la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României, a persoanelor fizice în scopul înregistrării acestora ca utilizatori ai serviciului «Spaţiul privat virtual» (SPV)”.

Necesitatea vine, potrivit Finanţelor, din faptul că mulţi cetăţeni români domiciliază sau lucrează în străinătate şi din faptul că este interesul statului român de îndeplinire a obligaţiilor fiscale de către toţi contribuabilii, indiferent dacă sunt pe teritoriul României sau domiciliază/muncesc în străinătate.

Potrivit proiectului lansat de Minister, vor fi incluse în SPV mai multe documente, respectiv: chestionarele întocmite de persoana fizică la sosirea şi/sau plecarea în/din România, notificările privind rezidenţa persoanelor fizice prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cererea pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală şi certificatul de rezidenţă fiscală.

Finanţele estimează că, în 3 luni de la adoptarea şi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului ce prevede aceste schimbări, vor fi create conexiunile între sistemele informatice ale Fiscului şi oficiile consulare sau ambasadele României.

„În ceea ce priveşte implementarea acestora în SPV, s-a prevăzut o normă tranzitorie potrivit căreia aceasta se aplică în termen de 3 luni de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, Partea I. În ceea ce priveşte implementarea termenului de 3 luni, s-a apreciat necesar atât pentru crearea conexiunilor la sistemele informatice între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi oficiile consulare sau ambasadele României, cât şi pentru adaptarea sistemelor informatice”, arată proiectul.

Fiscul va trimite notificări românilor din străinătate

Codul Fiscal şi convenţiile de evitare a dublei impuneri stabilesc condiţiile în care o persoană fizică este considerată rezidentă în România, fiind supusă impozitului pe venit, pentru venitul obţinut din orice sursă, atât din România cât şi din afara României sau este considerată nerezidentă fiind supusă doar impozitului pe venitul obţinut din România.

Pentru obţinerea de informaţii referitoare la persoanele fizice care sosesc sau părăsesc teritoriul României şi care solicită rezidenţa fiscală în România sau solicită scoaterea din evidenţa organelor fiscale române, a fost elaborat un ordin al ministrului finanţelor pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa în România a persoanelor fizice, care reglementează si formularele: „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România”; „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România”.

În baza datelor înscrise în chestionare şi în funcţie de prevederile Codului fiscal şi a convenţiei de evitare a dublei impuneri, organul fiscal competent va stabili şi va notifica persoana fizică dacă aceasta este rezidentă sau nerezidentă în România, dacă are obligaţie fiscală integrală în România sau va fi impusă numai pentru veniturile obţinute din România.

În acest sens, Fiscul a elaborat două notificări, una pentru persoana fizică sosită în România  şi care are o şedere mai mare de 183 de zile, iar cealaltă pentru persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile.

Cele două documente vor fi emise şi comunicate către persoanele vizate identificate de Fisc după 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului Finanţelor.


Te-ar putea interesa şi:

Le Figaro: Palatele kitsch, un simbol al reuşitei sociale în România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite