Românii, obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile. Ce amenzi riscă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice sunt obligate să colecteze separat deşeurile biodegradabile, în caz contrar riscând amenzi considerabile.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Este obligatorie colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar”, se arată în legea deja aprobată de Parlament.

Cei care încalcă obligaţia de a colecta separat aceste deşeuri vor putea fi amendaţi cu sume între 400-800 de lei, dacă e vorba de simplii cetăţeni, sau cu sume între 10.000 şi 20.000 de lei, dacă e vorba de persoane juridice. Aceeaşi amendă este stabilită pentru încălcarea obligaţiei de a depune deşeurile în spaţiile indicate sau obligaţiei de a predă colectorilor aceste deşeuri. Cei care vor sancţiona sunt angajaţii Gărzii de Mediu. Amenzile vor putea fi achitate la jumătate din minimul legal pe loc sau în 48 de ore-aşadar, legea va deroga de la regulă plătii la jumătate în 15 zile. 

  

Transformarea deşeurilor în compost este benefică atât pentru mediu, pentru sănătatea celor care se bucură de plantele crescute pe un sol fertilizat natural şi contribuie la gestionarea corespunzătoare a deşeurilor biodegradabile, previne poluarea mediului înconjurător şi apariţia mirosurilor neplăcute prin fermentarea anaeroba, previne producerea de poluanţi atmosferici care ar fi generaţi prin incinerarea/arderea deşeurilor. Fără a realiză compost în România nu se vor atinge ţintele impuse de Comisia Europeană şi vom fi în continuare dependenţi de importurile de fertilizatori anorganici. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite