Românii, din ce în ce mai puţin interesaţi de berea la PET. Câtă bere s-a băut în 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa berii în România a înregistrat în 2017 o creştere de 2% în ceea ce priveşte volumul, a informat Asociaţia Berarii României, precizând că interesul pentru berea la PET a scăzut pentru al doilea an consecutiv.

Piaţa berii în România a înregistrat în 2017 o creştere de 2% în ceea ce priveşte volumul, iar consumul de bere pe cap de locuitor a fost de 82 de litri - pe locul 7 la nivel european, potrivit Asociaţiei Berarii României. Berea îmbuteliată la PET a înregistrat un nou an de scădere, dar tot reprezintă aproape 51% din piaţa locală. Per total, în România, producţia de bere este în proporţie de 97% producţie locală, iar Berarii României suţin că industria berii înseamnă peste 85.000 de locuri de muncă, direct şi indirect. 

În 2017 piaţa berii din România a crescut cu 2%, ajungând la un volum de 16,11 milioane hectolitri, iar consumul de bere pe cap de locuitor a ajuns la 82 de litri, faţă de 80 de litri în urmă cu un an, arată Asociaţia Berarii României în raportul pe 2017. 

Statistica arată că în 2016, la nivel european, România s-a aflat pe locul 7 în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor şi pe locul 8 în ceea ce priveşte volumul de bere.

Sectorul berii în România are un caracter profund naţional - producţia locală este în proporţie de 97%, iar 70% din ingrediente sunt provenite din agricultura din ţară. 

Reprezentanţii berarilor susţin că sectorul berii în România creează, direct şi indirect peste 85.000 de locuri de muncă, din care 10.000 în sectorul agricol, 26.000 în retail şi circa 27.000 în sectorul ospitalităţii.  

Sectorul berii generează valoare adăugată de peste 860 mil euro anual şi varsă la bugetul de stat pese 530 de milioane de euro anual direct şi indirect, prin activităţi conexe, mai spun reprezentanţii berarilor.

„Piaţa berii a evoluat firesc pe parcursul anului trecut înregistrând o creştere moderată de 2% în volum. Factorul determinant pentru conservarea trendului pozitiv al pieţei rămâne şi în continuare asigurarea unui context economic stabil şi a unui cadru de reglementare predictibil”, a declarat Lucian Ghinea, preşedintele Asociaţiei Berarii României, la prezentarea raportului pe 2017. 

În ceea ce priveşte preferinţele românilor în funcţie de tipurile de ambalaj, berea la PET continua să reprezinte peste jumătate din piaţă, deşi a cunoscut în 2017 al doilea an consecutiv de scădere.

În ceea ce priveşte importul de bere, în 2017 România a importat 0,47 milioane hectolitri de bere, în creştere uşăară faţă de 0,44 milioane hectolitri în 2016. 

Exporturile de bere au scazut uşor la 0,41 milioane hectolitri, cu 0,01 milioane hectolitri mai puţin faţă de 2016.

În 2017, investiţiile s-au ridicat la 71,8 milioane de euro, în creştere cu 2 milioane de euro faţă de anul anterior. 

Asociaţia Berarii României cuprinde cinci mari producători de bere din România şi o microberărie care împreună furnizează peste 80% din cantitatea de bere consumată în România. Totodată, din asociaţie fac parte şi reprezentanţi ai producătorilor de materii prime.

Cele douăsprezece fabrici de bere, dintre care două microberării, aparţinând membrilor Asociaţiei sunt situate în Ploieşti, Constanţa, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu-Mureş, Pantelimon, Timişoara, Buzău, Braşov şi Galaţi, iar cele două microberării sunt situate în Cluj-Napoca şi Timişoara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite