Romanian Business Leaders lansează Decalogul antreprenorilor români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii

Romanian Business Leaders lansează decalogul antreprenorilor români. „10 măsuri sunt necesare, în opinia antreprenorilor români, ca România să nu se oprească din creşterea economică, în condiţiile recesiunii globale”, consideră RBL.

În contextul discuţiilor coaliţiei de guvernare de modificare a Codului Fiscal, măsurile sunt preponderent fiscale, dar privesc şi modernizarea statului.

Decalogul antreprenorilor români

#1 Menţinerea cotei unice, care a stat la baza creşterii clasei de mijloc şi a generat locuri de muncă. A adus progres, creştere economică şi a scos la lumină zona veniturilor gri.

#2 Aplicarea unitară şi egală a impozitelor, fără sectoare de afaceri cu tratament fiscal preferenţial, care creează inechitate în economie, şi împovărează fiscal sectoarele neprivilegiate. 

#3 Plafonarea maximală a contribuţiilor sociale (sănătate şi pensii) la veniturile salariale. Este cea mai sigură metodă pentru creşterea veniturilor salariale pentru români. Aşa vor dispărea şi munca la negru şi formele alternative de angajare.

#4 Creşterea colectării taxelor. Suntem o ţară cu o evaziune fiscală foarte mare, cu cel mai mare decalaj de colectare a TVA din Uniunea Europeană. Prin digitalizarea şi profesionalizarea ANAF, acest decalaj trebuie să scadă rapid.

#5 Reducerea cheltuielilor statului. Creşterea numărului de angajaţi în sistemul de stat şi salariile mari creează concurenţă mediului privat şi pune o presiune foarte mare pe bugetul statului, buget pe care din ce în ce mai puţini contribuabili îl alimentăm.

#6 Asigurarea unei politici fiscale stabile. În fiecare an suntem bombardaţi de ameninţări de modificări fiscale, de noi impozite şi taxe, fiscale şi parafiscale. Avem interpretări fiscale neunitare şi controale pe subiecte netranşate la timp.

#7 Digitalizarea reală a statului. E nevoie să aducem expertiza mediului privat în digitalizarea statului, pentru că know-howul este în mediul privat. Şi este nevoie să creştem accelerat aptitudinile digitale ale funcţionarilor. Nu doar că va uşura presiunea birocratică asupra antreprenorilor, ci va aduce bani mai mulţi la bugetul de stat, pentru că va transparentiza afacerile.

#8 Simplificare administrativă nu ţine numai de digitalizare, ţine şi de uşurarea mediului economic de obligaţii administrative absurde.

#9 Nevoia acută pentru un stat performant. Astăzi contribuabilii şi cetăţenii lucrează ca să ţină în viaţă un aparat de stat uriaş, neperformant. E timpul ca statul să lucreze pentru contribuabili, şi nu invers. 

#10 Transparenţa în decizii. Antreprenorii români doresc să fie consultaţi în mod real, nu de formă, după ce măsurile sunt decise, atunci când se iau decizii care îi privesc.

„Noi, antreprenorii Romanian Business Leaders, ne dorim să contribuim la construcţia unui stat modern, performant, echitabil. Doar împreună, mediu de afaceri – administraţie publică – societate, putem face acest lucru. Pentru că ne dorim o ţară în care generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască.”, a spus Dragoş Petrescu, Preşedinte RBL

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite