Guvernul vrea să se împrumute inclusiv de la FMI

Guvernul vrea să se împrumute inclusiv de la FMI

Florin Cîţu a declarat că Guvernul ia în seamă şi împrumuturi de la FMI FOTO gov.ro

Guvernul vrea să se finanţeze în următoarea perioadă prin împrumuturi de pe piaţa locală, dar doreşte de asemenea împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale, cum ar fi FMI şi BERD, a declarat ministrul Finanţelor Florin Cîţu într-un interviu pentru Bloomberg, scrie profit.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul dispune de resurse financiare, în principal rezerva de valută, pentru mai multe luni şi analizează în prezent variantele pentru asigurarea necesarului de finanţare în această perioadă, în contextul în care deficitul ar urma să treacă de 6% în acest an, ca urmare a cheltuielilor ridicate ale Guvernului pentru sprijinirea sistemului de sănătate, dar şi a companiilor şi populaţiei, a declarat Florin Cîţu, citat de profit.ro.

Variantele de finanţare pentru Guvern sunt, în ordinea preferată de Finanţe, împrumuturile de pe piaţa locală, împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), iar la final împrumuturi pe pieţele externe, a spus ministrul. Împrumuturile de la instituţii financiare internaţionale nu vor avea condiţii şi vor fi destinate combaterii epidemiei de coronavirus şi efectelor economice ale acesteia, a clarificat ministrul.

În urmă cu două săptămâni, întrebat de Profit.ro dacă va apela la un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, premierul Orban a răspuns că Guvernul va analiza un eventual împrumut de la FMI dacă va exista această posibilitate, precizând însă că până la acest moment nu a fost discutată această variantă şi că astăzi nu sunt probleme de finanţare a cheltuielilor statului. El a amintit că un împrumut de la FMI impune şi anumite condiţii de restrângere a cheltuielilor bugetare, iar acum statul trebuie să intervină în favoarea fimelor, pe fondul coronavirus.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: