România vrea să adere la un club select: OCDE. Ce standarde trebuie să îndeplinim şi care vor fi avantajele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România vrea să devină membru cu drepturi depline al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), autorităţile de la Bucureşti considerând că acest obiectiv este realizabil, i-a transmis premierul Victor Ponta secretarului general adjunct OCDE William Danvers, aflat zilele acestea la Bucureşti.

Pentru a reuşi aderarea la acest club select, în care sunt membre cele mai puternice 34 de economii din lume, ţara noastră trebuie să îndeplinească mai multe standarde de transparenţă, capacitate de dezvoltare şi competitivitate, demers pentru care va fi necesară reformarea legislaţiei şi a instituţiilor publice.

Ponta: „Există şi voinţă, şi putinţă“

Există această voinţă, există această dorinţă şi cred că există şi această putinţă. Nu ştiu cum o să traducă în limba engleză acest cuvânt care, pentru noi, este foarte sugestiv“, a spus Victor Ponta în discursul susţinut cu ocazia lansării unui proiect privind analiza impactului reglementărilor în vigoare asupra mediului concurenţial, derulat în parteneriat de către Guvern, OECD şi Consiliul Concurenţei.

Şeful Guvernuluil a mai afirmat că mediul de afaceri, Consiliul Concurenţei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au un rol foarte important în a atrage atenţia Parlamentului atunci când apare pericolul recreării unui monopol sau al scăderii transparenţei şi competitivităţii.

Aderarea României la OCDE depinde de mai mulţi factori:
** Procesul de extindere a organizaţiei. În prezent, OCDE se află într-un proces de reformă internă de simplificare a procedurilor de decizie între membrii săi şi de revizuire a rolului său global în promovarea dezvoltării sustenabile în actualul context de instabilitate economică. Această reformă internă ar putea include pe termen scurt şi organizarea unui nou proces de extindere.
** Îndeplinirea criteriilor de aderare de către candidaţi:
o    existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale;
o    dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat;
o    principiul beneficiului reciproc pentru OCDE şi statul candidat, beneficiu rezultat din aderarea acestuia la organizaţie;
o    consideraţii globale, referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.
** Consensul politic al membrilor OCDE pe marginea candidaturii române (susţinerea politică a tuturor membrilor organizaţiei pentru aderarea României).

În virtutea statutului de membru al Uniunii Europene, România îndeplineşte criteriile de aderare la OCDE, dat fiind că acquis-ul comunitar, aplicat de statul român, este inspirat din recomandările acestei organizaţii.

În prezent, România se bucură de o apreciere generală favorabilă din partea OCDE, graţie în special poziţiei relevante deţinute de ţara noastră în plan regional, implicării ei constructive în activitatea organizaţiei şi potenţialului său de dezvoltare economică.România ar putea fi admisă într-un orizont de timp mediu.

Demersurile întreprinse în vederea aderării la OCDE

Demersurile privind aderarea României la OCDE se realizează în baza unui plan de acţiuni aprobat de ministrul afacerilor externe, pornind de la reperele generale strategice în acest sens, aprobate de preşedintele ţării.

Aceste demersuri angrenează atât actori instituţionali (MAE şi alte instituţii care reprezintă statul român în structurile organizaţiei), cât şi reprezentanţi ai societăţii civile (mediul academic şi de afaceri român şi străin cu activităţi in România, mass media etc.).

Demersurile se axează pe două dimensiuni:
•    Promovare externă: Promovarea candidaturii României în cadrul OCDE şi în plan bilateral cu statele membre ale organizaţiei prin derularea unor campanii de lobby, consolidarea participării experţilor români la structurile OCDE, popularizarea iniţiativelor acestora în relaţiile cu partenerii străini etc.;
•    Promovare internă: Atragerea sprijinului intern pentru eforturile de aderare a României la OCDE, îmbunătăţirea coordonării instituţionale pentru îndeplinirea obiectivului de aderare etc..

Principalele beneficii ale României, ca urmare aderării la OCDE

•    Beneficiul apartenenţei României la clubul restrâns al economiilor dezvoltate şi recunoaşterea implicită, la nivel global, a statutului său de economie de piaţă funcţională şi democraţie consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine;

•    Beneficiul exemplului. Imaginea favorabilă a României atât faţă de marile economii ale lumii (SUA, China, Japonia etc.), cât şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene (Republica Moldova, Macedonia, Albania, Serbia etc.);

•    Beneficiul expertizei. Accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anti-corupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.);

•    Beneficiul accesului României la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanţa economică globală;

•    Beneficiul asistenţei în materie de politici publice din partea membrilor OCDE prin realizarea periodică de evaluări ale politicilor României în domenii specifice (peer review) şi emiterea recomandărilor privind îmbunătăţirea acestora.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite